El pressupost consolidat de l’AMB arriba fins als 2.558,5 milions d’euros

Imprimeix

Creix un 3,6% i pretén garantir la prestació dels serveis metropolitans i prioritzarà les actuacions de caràcter ambiental i social, alhora que congela els preus de les taxes 

El Consell Metropolità, reunit aquest dilluns 13 de novembre, ha aprovat inicialment els pressupostos generals de l'AMB per al 2024, amb un import consolidat de 2.558,5 milions d'euros. Els comptes s'han aprovat amb els vots a favor dels grups PSC-CPJunts per CatalunyaEn Comú Podem-Confluències i ERC; els vots en contra de PP i Vox, i les abstencions de Compromís i Acord per Torrelles i Junts per Tiana. 

9b15898a 5266 48bf b507 ccd3d7cbc58e 16 9 aspect ratio default 0

El pressupost consolidat de l'AMB l'integren el de la mateixa institució, el del seu organisme autònom Institut Metropolità del Taxi (IMET), l'estat de previsió de despeses i ingressos de l'entitat pública empresarial local Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) i els estats de previsió de despeses i ingressos de les societats en les quals participa, íntegrament o majoritàriament: Transports de Barcelona, SA; Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA; Projectes i Serveis de Mobilitat, SA; TMB, SL; Informació i Serveis, SA; Societat Metropolitana de Rehabilitació i Gestió, SA (REGESA), i Regesa Aparcaments i Serveis, SA (RASSA). També inclou com a documentació complementària els projectes de pressupost dels consorcis, fundacions i empreses mercantils adscrites a l'AMB: el consorci de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el Consorci del Parc Natural de la Serra de CollserolaHabitatge Metròpolis Barcelona SA, el Consorci Besòs Tordera, el Consorci Ecoparc 4, el Consorci Metropolità de l'Habitatge, la Fundació Rivus, i CCB Serveis Mediambientals, S.A.U. 

Pel que fa al pressupost estricte de l'AMB, els estats d'ingressos i de despeses sumen un total de 1.205.179.137,24 euros. 

L'assignació de recursos de què disposa el pressupost té per objectiu la prestació de serveis metropolitans i dona continuïtat a les actuacions de caràcter social i ambiental que venen d'exercicis anteriors, tenint en compte el context global actual on prenen especial rellevància els riscos d'exclusió social i l'emergència climàtica. 

Aquestes previsions es formulen en el context continuat de procés de recuperació de l'economia, els conflictes bèl·lics, la persistència de l'alta inflació i les polítiques monetàries més restrictives adoptades pels principals bancs centrals per frenar l'augment dels preus. L'AMB és conscient de la persistència en el temps dels seus efectes en la ciutadania, especialment en els col·lectius més vulnerables, les pimes i els autònoms. 

Alguns punts que posen de manifest l'exercici de contenció de l'AMB en aquest nou pressupost són la congelació dels imports de les taxes cobrades directament per aquesta administració (tribut metropolità i taxa metropolitana de tractament de residus), així com en l'import de despeses de personal. 

El pressupost d'enguany dona cobertura al desenvolupament de les diferents línies estratègiques de l'AMB, algunes de les quals venen del mandat anterior. Entre aquestes línies cal destacar: 

Ingressos de l'AMB per al 2024 

Els ingressos pressupostaris de l'AMB són, en el marc del que defineix la llei i en termes generals, les aportacions municipals, els impostos directes, les taxes i cànons i les transferències finalistes d'altres entitats per a l'execució o prestació d'actuacions i serveis públics. La previsió per al 2024 s'emmarca en un criteri de prudència i realisme.  

Les principals fonts d'ingressos que incorpora el pressupost són: 

Despeses de l'AMB per al 2024

Les línies pressupostàries més destacades, per àrees i competències, són: 

Territori

TERRITORI

Acció climàtica i agenda estratègica metropolitana 

ACCIÓ CLIMÀTICA

Cicle de l'Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes

Cicle aigua8b2f

Mobilitat, Transport i Sostenibilitat 

L'aportació a l'ATM com a ens consorciat és de 204,87 M€.       

MOBILITAT

Resta d'àrees i actuacions 

Redacció / Fotos: AMB