Formalitzades 3.140 compravendes immobiliàries a l'Hospitalet i el Baix

Imprimeix

Segons l'informe trimestral de conjuntura econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat, el mercat immobiliari s’alenteix amb un augment del 3,2%

El Fòrum Empresarial del Llobregat ha publicat l’Informe sobre Conjuntura Econòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat corresponent al primer trimestre del 2023. En el quart trimestre de 2022 es van formalitzar 3.140 compravendes immobiliàries, la qual cosa implica un augment del 3,2% respecte a les 3.042 operacions del quart trimestre de 2019, dades pre-Covid. Si fem la comparativa amb l’any 2021, l’increment és de l’11,4%, lluny de les xifres de 38% que trobàvem en trimestres anteriors.

pisazos

Si a finals de 2021 teníem xifres d’increment d’operacions al voltant del 32%, aquestes variacions respecte al mateix trimestre de l’any anterior van en direcció oposada als increments de l’euríbor, observant-se xifres del 29,8%, 18,4%, 13,2% i 6,1% respectivament. Tenint en compte que encara no s’ha arribat al sostre de l’euríbor, sembla que dintre de poc veurem taxes negatives. A més a més, si afegim els increments de preu dels habitatges, cada cop és més difícil l’adquisició de la primera llar. A la nostra comarca trobem sis de les cent localitats més cares de tot Espanya: Castelldefels (de moda entre futbolistes i milionaris), Esplugues de Llobregat, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Molins de Rei.

foto ajuts lloguer

Per volum absolut, destaquen les compravendes realitzades a L’Hospitalet de Llobregat (912), Cornellà de Llobregat (260), Sant Boi de Llobregat (218) i Viladecans (206). En aquesta ocasió ja veiem com només 10 localitats han vist augmentar el seu volum d’operacions respecte a un any enrere; i només Pallejà augmenta en més de deu (18) el volum de transaccions.

Evolució heterogènia de l’economia catalana

A finals de 2022 s’ha recuperat el nivell previ a la pandèmia (un 0,39% per sobre de desembre de 2019). En el quart trimestre, els serveis han incrementat un 5,5% interanual, impulsats pels serveis de mercat (sobretot activitats professionals i tecnològiques). La construcció ha tingut un creixement notable (4,8% interanual), però amb perspectives d’alentiment per la pujada dels costos financers.

0000ndp vivienda ok 220423

En canvi, els sectors industrial i agrari mostren davallades importants (d’un -3,0% i d’un -14,8% interanual). Dins la indústria, contrasta el to favorable dels productes farmacèutics amb l’evolució negativa del tèxtil, la indústria química i les altres indústries manufactureres.

Redacció / Fotos: Arxiu