Divergència de les rendes de les llars a la comarca

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet un anàlisi en els diferents municipis del Baix Llobregat

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat fa difusió de l'anàlisi de les dades de l’Atles de Distribució de la Renda de les llars (ADRH) que publica anualment l'INE. Aquesta estadística permet disposar d’informació sobre la percepció d’ingressos de diferents fonts (rendes del treball, prestacions, dividends, etc.) per part d’individus i llars, així com de la seva distribució a partir de determinats llindars i de mesures de desigualtat com l’índex de Gini o l’indicador P80/P20.

TW1 3

Al 2020 hi havia al Baix Llobregat vint-i-quatre seccions censals amb una renda mitjana neta per persona inferior als 10.000 euros anuals. D’aquestes, onze són a Cornellà de Llobregat, quatre al Prat de Llobregat, tres a Esplugues i Sant Boi de Llobregat, dos a Martorell i una a Viladecans. A la banda oposada s’observa com a la comarca hi ha vuit seccions censals amb rendes netes per persona superiors als 22.500 euros anuals. Aquestes es localitzen a Esplugues de Llobregat (3), Sant Just Desvern (3), Castelldefels (1) i Gavà (1). 

Captura de pantalla 2022 10 19 a las 18.21.15

Si es compara l’evolució entre el 2019 i el 2020 de les rendes mitjanes netes de les seccions censals amb rendes més altes i més baixes s’observa una clara divergència. Les deu seccions amb rendes més baixes van registrar una davallada de la renda mitjana per persona de l’1,1%, mentre que a les seccions on les rendes són més elevades hi va haver un creixement del 2,4%. S’evidencia així com l’impacte de la Covid-19 no va ser homogeni entre grups socials, concentrant-se en aquelles seccions censals més empobrides.

jfhtr5q5jnagja7vzz24mssbm4

Pel que fa a la renda mitjana neta per llar, entre el 2019 i el 2020 es passa de cinc a nou seccions censals amb rendes inferiors als 25.000 euros anuals, concentrades especialment al Cornellà, el Prat i Sant Boi de Llobregat. Alhora, el nombre de seccions amb llars que superen els 50.000 euros anuals passa de 48 a 51, localitzant-se majoritàriament a Castelldefels, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. Com en el cas de la renda personal, l’anàlisi per llar també evidencia una tendència a la divergència entre seccions amb rendes mitjanes baixes i altes. Respecte al 2019, les seccions censals amb rendes mitjanes netes per llar més elevades han vist com els seus ingressos es mantenien estables amb un lleu increment del 0,2%, davant el retrocés registrat a les seccions amb rendes més baixes, on la variació respecte a l’any anterior és del -1,5%.

A més de les rendes mitjanes, l’ADRH també recull informació sobre el percentatge d’unitats de consum que es troben per sobre i per sota de determinats llindars. Als següents mapes es mostra quin percentatge d’unitats de consum tenen ingressos inferiors als 5.000 i als 10.000 euros anuals. 

Captura de pantalla 2022 10 19 a las 18.22.23

En el primer cas, són vuit les seccions censals en les que les més d’un 10% de les unitats de consum que ingressen menys de 5.000 euros a l’any. D’aquestes vuit seccions, set es troben localitzades a Cornellà de Llobregat i una al Prat de Llobregat. El cas del Prat cas és especialment preocupant, en tant que més d’una de cada quatre unitats de consum (27,4%) registren rendes inferiors a aquest llindar de referència.

Enguany són vint-i-quatre les seccions en les que el percentatge d’unitats de consum amb ingressos inferiors als 10.000 euros anuals supera el 27,5% del total. La meitat d’aquestes seccions es troben a Cornellà de Llobregat, seguides per Martorell, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, amb tres seccions cadascuna. Com en el cas del llindar de 5.000 euros, la secció amb un major percentatge d’unitats de consum que ingressa menys de 10.000 l’any és també la secció 06 del Prat de Llobregat. A aquesta secció el percentatge d’unitats de consum amb rendes anuals inferior als 10.000 euros és del 65,4%.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
140

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix