L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat passa balanç dels primers cinc anys

Imprimeix

Un total de 146 noves empreses i entitats d’economia social s’han creat al Baix Llobregat des del 2016, on l’entitat ha acompanyat la constitució de 109 d’aquests projectes econòmics i 37 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars

Un total de 146 noves empreses i entitats d’economia social s’han creat al Baix Llobregat des del 2016. L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat ha acompanyat la constitució de 109 d’aquests projectes econòmics i 37 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Tant els Ateneus Cooperatius com els Projectes Singulars són part del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Tot plegat, ha generat 580 nous llocs de treball (335 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 245 dels Projectes Singulars). Per fer-ho possible, el Departament d’Empresa i Treball ha invertit un total de 6.919.616,47 € (3.384.567,10 € milions a través de l’Ateneu Cooperatiu i 3.535.049,37 € dels Projectes Singulars). A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, 11.491 persones han participat en les activitats que ha organitzat.

Són dades facilitades aquest passat dimecres 4 de maig en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat a l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat. A la presentació hi ha participat el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat Josep Vidal; la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell, i Rubén Bagües, d’Heres Social, un dels projectes Singulars que treballa al voltant de l’eficiència energètica.

FR R5kXWQAAiTeK

Durant la presentació, el director general va defensar la inversió econòmica duta a terme els darrers anys i l’aposta futura per continuar fent créixer l’economia social. Aquesta economia promou un model de societat menys desigual i més justa: les empreses no es deslocalitzen perquè les mateixes persones que produeixen són les que consumeixen, generant circuits d’economia circulars, sostenibles i de qualitat”, va dir.

El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha tingut un impacte molt positiu en el teixit econòmic i social de la comarca, i així ho ha reconegut la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat. "L'Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, representa gairebé un 10% del total de persones a les quals s'ha arribat en el conjunt del programa a Catalunya, i vora una cinquantena part del total d'entitats creades, han nascut al Baix Llobregat”. Així mateix, ha destacat els més de 300 llocs de treball, la majoria d'ells de qualitat, en entitats de la mateixa economia social.

“L’aposta del Baix Llobregat com a comarca, i del seu Consell i els seus 30 municipis, per a l’economia social, és estratègica i ve de molt abans que el programa Ateneu Cooperatiu es posés en marxa, ara fa ja més de cinc anys, el 2016”, va manifestar la consellera durant la seva intervenció.

El projecte de l’Ateneu Cooperatiu ha reforçat el coneixement de l’economia social als ens locals, preparant el terreny també per casar oferta i demanda en la contractació pública, “ha fet que aprenguem de clàusules socials, i ha creat una xarxa publicoprivada que ara, justament fa una setmana, va començar a edificar un model de governança i participació que va més enllà, amb una assemblea i un consell rector on els principis democràtics en són banderava assenyalar també la consellera, Lourdes Borrell.

FR R5kWX0AABkKX

A la roda de premsa també van participar Rubén Bagües, soci cofundador d’Heres Social, per presentar el Projecte Singular que desenvolupa la cooperativa de la qual forma part. Aquest projecte desplegarà un seguit d’actuacions a l’edifici de la històrica Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat de Llobregat, per millorar la seva eficiència energètica. Bagües va agrair la implicació del programa i la concessió del Singular per poder desplegar el projecte que aquesta rep 56.000 euros del Programa d’Economia Social.

Després de la presentació del balanç, es va visitar diferents projectes cooperatius de la comarca que s’han vist beneficiats en aquests anys pel Programa d’Economia Social de la Generalitat. En concret, es van visitar in situ la comunalitat urbana de Sant Feliu de Llobregat, i els projectes d’Heres Social i Uikú Coworking, espai en què s’allotja i que comparteix amb els projectes La Rachola i Domingo Recreativos.

Redacció / Foto: Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat