Giró espera que les ajudes al cotxe elèctric es convoquin “aquest mes”

Imprimeix

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha visitat avui la planta de Seat a Martorell on ha dit també que “Catalunya aspira” a poder comptar amb una fàbrica de bateries i que té “diversos terrenys preparats” per poder-la acollir, si fos el cas, “un a prop de Martorell i un altre a Tarragona”

 

El conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha visitat avui la planta de Seat a Martorell, on ha manifestat que preveu que la convocatòria d'ajudes europees a les empreses que optin a subvencions en el marc de l'anomenat PERTE del vehicle elèctric sigui una realitat “a curt termini'” i “potser abans d'acabar el mes de febrer”. També té “notícies i indicis” que aquesta convocatòria es llançarà “aviat, i en les properes setmanes segur.”

Acompanyat per alts càrrecs del seu departament, el conseller s'ha entrevistat amb el president de Seat, Wayne Griffiths, i amb el responsable del projecte d'electrificació de Seat, Alfonso Sancha, i ha conegut de primera mà aquesta iniciativa, en un moment en què la signatura està pendent dels detalls de les ajudes del PERTE del vehicle elèctric.

giro visita marto 2

“Estic convençut que (el PERTE del vehicle elèctric) sortirà a curt termini i potser abans d'acabar el mes de febrer (...). Encara que això no depèn de nosaltres, tenim notícies que serà aviat”, ha remarcat Giró en referència a aquesta convocatòria.

A finals de desembre, el govern central va donar llum verda a l'ordre de bases per la qual es regirà la concessió de les ajudes per valor de 2.975 milions d'euros corresponents a la part industrial del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del Vehicle Elèctric i Connectat, que ja ha rebut l'autorització de la Comissió Europea.

FLt8pfkWUAA1pQD

Precisament ahir, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va assegurar que la línia de desenvolupament de la cadena de valor industrial del PERTE del vehicle elèctric i connectat (VEC) és en 'l'última part' de la seva tramitació.

No llancen la tovallola

D'altra banda, en declaracions als mitjans després d'aquesta visita a les instal·lacions de Seat, el conseller ha dit que “Catalunya aspira” a poder comptar amb una fàbrica de bateries i que té “diversos terrenys preparats” per poder-la acollir si fos el cas, “un a prop de Martorell i un altre a Tarragona”. Amb tot, la candidatura de Catalunya per albergar la gigafactoria de bateries que planeja instal·lar el Grup Volkswagen a Espanya ha quedat ressagada enfront d'altres parts d'Espanya.

En aquesta línia, Giró ha comentat: “Si això no ve -la planta de bateries- hi ha un altre assumpte que és molt important i estratègic, com l'assemblatge de les bateries, i farem el màxim esforç per part del Govern per intentar aconseguir-ho.”

Escàs impacte laboral

Pel que fa a l'impacte en termes d'ocupació que pot tenir la transició cap al cotxe elèctric, Giró s'ha mostrat convençut que, amb l'ajuda del PERTE del vehicle elèctric, “i si les administracions posem el que hem de posar perquè sigui una realitat”, l'efecte sobre el mercat laboral d'aquest canvi serà “petit i a llarg termini” en nombre de llocs de treball. Així mateix, Giró ha ressaltat el projecte industrial transformador de Seat per fabricar cotxes elèctrics des de la planta de Martorell. “Seria una gran notícia per a l'economia de Catalunya que, finalment, Seat pogués fabricar diversos models de cotxe elèctric”, ha dit Giró.

FLt8pV7X0AYE6sI

Els fons

D'altra banda, Giró ha comentat que espera que “un Estat que diu que és descentralitzat” permeti a la Generalitat gestionar directament una part dels fons europeus Next Generation, una demanda recurrent del conseller en els últims mesos.

“Nosaltres demanem no solament participar en la mesura que ens toqui en aquest PERTE del cotxe elèctric, que afectarà no solament Seat, sinó els seus principals proveïdors, sinó també poder congestionar i codecidir sobre els fons europeus en els sectors estratègics que té l'economia catalana”, ha subratllat Giró.

Visita al consistori

D’altra banda, el conseller també ha tingut l’oportunitat de visitar l’Ajuntament de Martorell, on ha mantingut una reunió institucional. A més, ha signat el llibre d’honor del consistori.

giro visita marto 1

Redacció / Fotos: Dep. Economia-Aj. Martorell