Gavà abarata fins a un 100% l’impost d’obertura de negocis

Imprimeix

Aquests ajuts s’emmarquen en el Pla de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Gavà, que inclou un seguit de mesures que han de permetre definir un nou model productiu que aporti valor afegit, més competitivitat i més ocupación, segons han explicat fonts municipals.

Amb aquest pla, Gavà vol  estimular l’activitat econòmica per establir estratègies i coordinar accions en estreta col·laboració amb l’empresariat i els agents socials.

Les subvencions incideixen principalment en la taxa d’obertura d’establiments, ja sigui un local comercial, una nau al polígon industrial o un negoci que es trasllada des d’un altre municipi.

Per a tots ells, s’aplicarà una subvenció del 50%; serà del 100% en cas que siguin negocis que s’instal·lin al viver d’empreses municipal.

La subvenció en la taxa d’obertura es pot ampliar en funció de la generació de llocs de treball per a ciutadans i ciutadanes de Gavà (fins al 50% en contractar més de cinc treballadors).

Les bases reguladores de les subvencions estableixen que es consideraran llocs de treball de persones empadronades a Gavà aquells contractes que superin les 15 hores setmanals amb una durada mínima de 6 mesos; el lloc de treball del propi empresari o promotor de l’empresa, condicionat al fet que es trobi en situació d’atur tot i que no estigui empadronat a Gavà; i els llocs de treball dels autònoms col·laboradors familiars de l’empresa.

En el supòsit d’un local comercial tipus, amb una superfície de 65 metres quadrats, la taxa d’obertura d’establiments s’apuja a 1.034,17 euros. Amb l’aplicació de la subvenció del 50%, l’import es reduiria a 514,08 euros.

En el cas que el negoci contracti fins a cinc treballadors de Gavà, la taxa baixaria fins a 206,84 euros. Si el nombre d’empleats supera els cinc treballadors no s’hauria d’abonar cap import.

Si es tracta d’un establiment de restauració d’una superfície de 85 metres quadrats, la taxa sense subvencionar seria de 3.481,08 euros; baixaria fins a 1.740,54 amb el descompte del 50%, i fins a 696,22 euros amb una plantilla de fins a cinc treballadors de Gavà.

Com en el supòsit anterior, l’estalvi per a l’empresari arribaria al 100% si el nombre d’empleats de Gavà és superior a cinc. En el supòsit que es tracti d’una nau industrial de 400 metres quadrats, la taxa d’obertura s’apuja a 3.375,54 euros. Amb l’aplicació de la subvenció del 50%, l’import es reduiria a 1.687,77 euros.

Si el negoci contracti fins a cinc treballadors de Gavà, la taxa baixaria fins a 675,11, mentre que si el nombre d’empleats supera els cinc, no s’hauria d’abonar cap taxa.

La subvenció general del 50% de la taxa d’obertura d’establiment es pot descomptar directament de la quota en el moment de fer l’autoliquidació.

La subvenció del 30% o del 50% per creació d’ocupació es descomptarà un cop s’hagi posat en marxa el negoci i es pugui justificar que el personal que hi treballa està empadronat a Gavà.

Subvencions en obres

L’Ajuntament també subvencionarà el 50% de l’impost d’obres (ICIO) en el cas de negocis de nova creació.

Aquest ajut es farà extensiu a les empreses ja existents que vulguin ampliar, adequar i millorar els locals comercials o naus industrials on desenvolupen l’activitat amb una subvenció del 20%.

L’Ajuntament ofereix subvencions per a aquelles activitats comercials que es traslladin a Gavà des d’un altre municipi (50% de la taxa d’obertura i 50% de l’ICIO per adequar el local) o bé que  en el mateix municipi (50% de la taxa d’obertura sempre que es mantingui la mateixa activitat i la nova superfície no sigui inferior en un 50% a l’anterior).

També està prevista una una subvenció del 50% en la taxa d’obertura per expropiació, enderroc o sinistre d’edificis.

R. | Foto: Arxiu