El nombre d'empreses a l'Hospitalet i el Baix Llobregat cau un 9%

Imprimeix

Disminueix l'ocupació en 21.000 assalariats i en 170 autònoms en tot el territori, segons l'última anàlisi econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat

El Fòrum Empresarial del Llobregat analitza de nou la situació socioeconòmica provocada per la COVID-19 i avança les principals dades que es publicaran pròximament en un nou informe especial per conèixer en profunditat la incidència de la crisi actual a tot el territori.

Amb informació extreta de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el nombre d'empreses, a 31 de març de 2020, va baixar a 25.436 centres de treball. Aquesta xifra reflecteix una baixada del 9 per cent respecte a l'existent al final de l'any 2019, on trobàvem 28.199 centres de treball oberts.

Masblau 2

Durant els propers mesos s'esperen més tancaments, tot i que també es preveu que amb l'anunciada "nova normalitat", es reprenguin activitats i s'obrin negocis, a curt, i sobretot a mig termini.

Cau l'ocupació

A finals de març, els treballadors assalariats amb feina a la nostra demarcació va baixar a només 351.793 persones. Aquesta dada reflecteix una caiguda del 5,7% respecte al final del trimestre anterior, retrotraient-nos a les dades de finals de juny de 2019, quan els treballadors ocupats eren 350.322. Respecte als autònoms, les dades trimestrals van baixar de 62.444 al desembre a 62.274 a finals de març, xifra una mica superior a l'observada a finals del passat setembre (62.045).

Baixa un 0,35% l'afiliació

Després d'un mes de gener amb disminució d'afiliacions a la Seguretat Social en més de 8.000 persones (típic i esperat per la finalització dels contractes per la campanya de Nadal) i un mes de febrer amb gairebé cinc mil noves incorporacions (4.914 persones apuntades a les llistes de la SS), el mes de març ens ha deixat una caiguda rècord de 13.114 persones menys a les llistes de població ocupada per a les poblacions del territori de L'Hospitalet i el Baix Llobregat, provocant una caiguda respecte el trimestre anterior (març respecte desembre) del 0,35%, amb una destrucció de més de 16.270 llocs de treball).

Augmenta l'atur

Amb aquestes dades prèvies, l'atur registrat a la demarcació ha augmentat un 7'3% en els últims tres mesos. Les persones en situació d'atur al nostre territori, a data de 31 de març, eren 57.910. Això implica un augment respecte a la mateixa dada dels tres mesos anteriors, quan la xifra era de "només" 52.838, segons el Fòrum Empresarial del Llobregat. Si veiem l'evolució d'aquesta dada en els últims set mesos, podem observar que tenim un "atur estructural" d'unes 50.000 persones, que hem vist augmentar ràpidament.

Evolució de la xifra de persones en situació d'atur a L'H i el Baix Llobregat en els últims mesos:

Captura de pantalla 2020 04 30 a las 9.07.27

Font: elaboració pròpia d’acord  amb dades del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones


Totes aquestes xifres negatives poden empitjorar a causa del tancament majoritari de l'activitat econòmica al mes d'abril. Des del Fòrum Empresarial del Llobregat espera que al llarg dels mesos següents es reprengui l'activitat i els indicadors d'establiments i ocupació recuperin els nivells assolits abans de la pandèmia.

Redacció / Fotos: Fòrum Empresarial del Llobregat-Arxiu