Es manté el creixement econòmic i de població al Baix Llobregat

Imprimeix

L'Observatori Comarcal ha publicat l'Informe Socioeconòmic Anual de l'any 2018, que mostra una continuïtat en la recuperació dels principals indicadors econòmics i de mercat de treball que es ve donant des dels darrers anys

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha publicat l'Informe Socioeconòmic Anual de l'any 2018, que mostra una continuïtat en la recuperació dels principals indicadors econòmics i de mercat de treball que es ve donant des dels darrers anys. Tot i amb això, alguns indicadors de mercat de treball dibuixen una disminució en la qualitat del treball.

Població

La dada de població a la comarca va créixer lleugerament un any més fins als 819.168 habitants. L’any 2018 la comarca va augmentar la seva població en 5.172 habitants, i segueix la mateixa tendència que l’Àmbit Territorial Metropolità, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el conjunt de Catalunya. El creixament migratori torna a ser el principal component d’augment de població al Baix Llobregat durant 2017. Es van registrar 4.124 moviments més d’entrada des de l’estranger del que es van registrar com a sortides.

4e84ca6c645bcc28946155e9903a9097

El creixement natural (naixements menys defuncions) continua sent positiu però baixa respecte els darrers anys. L’estructura de població de 2018 és una estructura més envellida que la de 2013. La proporció de dones sobre el total de població de la comarca és del 50,8% (2018), aquest percentatge augmenta fins al 56,5% en el cas de les persones de més de 64 anys i fins al 67,9% en el cas de les persones de més de 84 anys. Això reflecteix una situació de feminització de la vellesa. El pes de la població estrangera sobre el total de població puja fins al 9,9% l’any 2018, i en xifres absolutes la població amb nacionalitat estrangera és de 78.717 persones.

Actualitat econòmica

Tot i en menor mesura, el PIB continua creixent en tots els àmbits territorials. El Baix Llobregat és la tercera comarca de l’Àmbit metropolità que més aporta al PIB i és la vuitena comarca de Catalunya en PIB per càpita. La comarca es mostra com una de les més productives, concretament la quarta. El 69% del Valor Afegit Brut de la comarca prové del sector serveis. El sector industrial, però, continua tenint més pes a la comarca que al conjunt de Catalunya i creix respecte l’any anterior. Segueixen augmentant les empreses registrades al Baix Llobregat (124 empreses més que en el 2017). El 83% de les empreses registrades són micro empreses (menys de 10 treballadors), i el 35% de les empreses registrades realitzen activitats econòmiques relacionades amb el comerç o els serveis de menjar i begudes. Les empreses de construcció d’immobles són les que més creixen respecte l’últim any.

industria metalúrgica 730x405

D’altra banda, el 2018 es van autoritzar 29 expedients d’ocupació que afectaren 1.022 persones. Respete l’any anterior, disminueix el nombre d’expedients autoritzats però augmenten les persones afectades. La població assalariada i autònoma al Baix Llobregat augmenta en més d’11 mil afiliacions. El 19% de la població assalariada i el 21% de l’autònoma està ocupada en comerç. Les empreses de major grandària són les que concentren el major creixement de població assalariada. Les activitats de comerç a l’engròs i especialitzades de la construcció les que augmenten més en població afiliada.

SEAT

Més del 61% de la població assalariada del Baix Llobregat desenvolupen activitats que han tingut un creixement mitjà o fort, percentatge que es troba per sobre del conjunt de Catalunya (50,4%). Tot i això, també presenta un major percentatge de població ocupada en activitats en decreixement (20% Baix Llobregat i 17% Catalunya). Més del 40% de la població assalariada del Baix Llobregat està ocupada en sectors estratègics o claus de l’economia. Aquest percentatge, a Catalunya, és del 33,2%. El creixement de la població assalariada en els sectors clau és generalitzat però és major a la comarca (+5% al Baix Llobregat i +3,7% a Catalunya). El 38% de la població ocupada treballa en activitats de valor afegit (d’alt contingut tecnològic i basades en coneixement). Aquest pes, però, és menor a l’observat en l’àmbit metropolità. Hi ha més homes (52,9%) que dones (47,1%) afiliats a la Seguretat social residint a la comarca. El 9,1% de la població afiliada a la Seguretat Social a la comarca té nacionalitat estrangera.

Atur, contractació i sinistralitat laboral

Un total de 39.455 persones aturades registrades a les oficines de treball del Baix Llobregat en el 2018 (2.602 menys que el 2017). El 2018 és el sisè any consecutiu de disminució de l’atur a la comarca, i continua així la tendència iniciada el 2013. El 10% dels aturats registrats tenien una ocupació anterior en el sector del comerç al detall. El sector de la construcció és el que registra un major descens de l’atur registrat. Disminueix el pes de les persones estrangeres en la població aturada registrada, de suposar el 14,6% del total en el 2017 al 14,4% en el 2018.

oficina treball gava

Mentrestant, continua el creixement de la contractació registrada tot i amb això, es registra un creixement menor que a la resta d’àmbits territorials de referència. El 23% dels contractes registrats corresponien a activitats relacionades al comerç, restauració i hoteleria. La temporalitat en la nova contractació destaca en l’Administració Pública i educació i a Indústria. Gairebé el 35% dels contractes registrats en el 2018 eren d’1 mes o menys de durada. El 17,5% del total de contractes registrats van ser signats per persones estrangeres. Comerç, restauració i hoteleria registren gairebé 1 de cada 3 contractes signats per persones estrangeres.

business 3167295 1920 1030x687

I per cinquè any de creixement dels accidents laborals amb baixa a la comarca. En el 2018 es van registrar 6 accidents mortals (2 menys que l’any anterior), 3 en construcció i 3 en serveis.

Redacció / Fotos: Arxiu