Un estudi conclou que el preu del lloguer està tocant sostre a la comarca

Imprimeix

El preu mitjà d'oferta al Baix Llobregat i la resta de l’àrea metropolitana de Barcelona es va situar en els 1.019 euros (+3%) mentre que el de la demanda va ser 715 euros (+3%)

Un estudi elaborat conjuntament per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (OH-B) i els portals Fotocasa i Habitaclia pronostica que el preu del lloguer en els municipis més cars està tocant sostre. El document, que porta per títol ‘L’oferta i la demanda de lloguers a l’àrea metropolitana de Barcelona 2018’ i ha comparat el comportament entre el segon trimestre del 2017 i el mateix període del 2018, determina per exemple que el preu mitjà d’oferta en el segon trimestre de l’any passat es va situar en 1.443 euros al mes a Barcelona, xifra que suposa un descens del 3%, mentre que el de la demanda va ser un 1% inferior, fins als 908 euros.

Pel que fa a la resta de poblacions de l’àrea metropolitana, el d’oferta es va situar en els 1.019 euros al mes (+9%) i el de la demanda en 715 euros (+3%). Com per exemple a Sant Cugat del Vallès, Viladecans, El Prat de Llobregat, Sant Just Desvern o Castelldefels.

Inmobiliaria 1 1 1024x683

La presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitage de Barcelona, Carme Trilla, ha avisat que el propietari que opta per posar preus més alts s’exposa a trigar més “en col·locar el producte”. “Apretar amb els preus pot comportar tenir el pis buit i quan el lloguis a tenir més risc d’impagament”, ha manifestat.

Un altre dels aspectes que ressalta l’estudi, que s’ha presentat aquest dijous en el marc del BBConstrumat, és que els preus de la demanda acaben coincidint “quasi matemàticament” amb els preus mitjos dels contractes s’ingressen a l’Incasol –concretament 916 euros al mes a Barcelona i 723 euros al mes a la resta dels municipis metropolitans-. “D’alguna manera l’oferta ha d’acabar ajustant-se al què la demanda pot pagar”, ha destacat Trilla, que també ha subratllat que “el fet que no estiguem assistint a una pressió de creixement continu com el dels dos últims anys potser dona alleugeriment al mercat”. D’altra banda, Trilla també ha matisat que l’especulació en el mercat de lloguer no existeix com en la compra perquè al final s’acaba ajustant a una llei d’oferta i demanda. En aquest sentit, ha comentat que al voltant d’un 90% és demanda interna i que el preu acaba determinant pels ingressos de les famílies i en última instància és el propietari qui pot regular el preu.

Redacció / Fotos: Arxiu