ERC Viladecans vota en contra del pressupost municipal 2019

Imprimeix

Els republicans retreuen a l’equip de govern que només renovi aquells carrers on col·laboren altres administracions o hi ha promocions immobiliàries, i que s’incrementi la pressió fiscal i les partides de publicitat institucional

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans va votar en contra de la proposta de pressupost municipal 2019 que va presentar l’equip de govern (PSC+ICV) durant el Ple de novembre. Entre d’altres motius, els republicans ho justifiquen per l’increment de la pressió fiscal -l’IBI augmentarà un 1,5 %- malgrat la reducció del deute amb la venda d’Oliveretes i per l’augment de les partides dedicades a publicitat institucional a les portes de les eleccions municipals.

20181025 ple octubre n

Segons el regidor d’ERC Viladecans, Xavier Martin, “aquest és un pressupost continuista, tal com reconeix el govern local, per això també hi hem votat en contra. Consolida un increment fiscal a la ciutadania, tot i estar en xifres rècord de superàvit i de reducció de deute municipal. Una reducció a costa de vendre patrimoni a Oliveretes i de posar els creditors per davant dels veïns, perdent oportunitats de millora per la ciutat.”

Altres partides

El també president de la secció local d’Esquerra celebra l’increment d’algunes partides com més suport al comerç o l’aparició d’altres com un estudi de competitivitat agrícola, la millora de la Festa Major d’hivern o la replantació d’arbrat -reivindicacions dels republicans des de fa anys- però lamenta que s’anunciïn al final del mandat municipal aprofitant la proximitat amb les eleccions locals. També denuncia un increment important de la publicitat institucional i de la comunicació a Internet.   

En el capítol d’inversions Martin ha recordat que projectes estrella del programa electoral del PSC el 2015 continuen pendents com la reforma de la Rambla Modolell o la segona biblioteca a Can Ginestar. També considerem que falten arranjaments de carrers. Aquest any s’està arreglant Sales on participen altres administracions però hi ha altres barris que no es milloren o bé no ho fan al ritme adequat, per manca de més administracions implicades o per manca de noves promocions immobiliàries. És el cas de gran part del barri centre, l’Eixample o Alba-rosa. On no arriba la iniciativa privada per construir o no arriben altres administracions no s’inverteix”, ha constatat.

Opacitat i propostes

Els republicans també han votat en contra del contracte-programa entre l’Ajuntament i les empreses públiques VIURBANA, VIMED, VIQUAL i la Fundació de Viladecans per la opacitat en la seva gestió. “Estem en contra de l’actual sistema d’empreses públiques i, a més, aquest any hem disposat de menys informació demostrant el que sempre hem denunciat, la manca de transparència del sistema.”

D’altra banda, ERC també ha presentat aquest novembre al·legacions a les ordenances fiscals que ha presentat l’equip de govern pel 2019. En concret, els republicans proposen una rebaixa de l’IBI d’un 2% a la quota general en comptes de la pujada de l’1,5%, amb mesures de progressivitat fiscal.

calculadora pressupost2019

Al mateix temps i mentre no es recuperi el sistema de recollida porta a porta, els republicans plantegen una rebaixa de la quota anual per recollida de residus del 50% als establiments comercials, que es congelin les taxes per la prestació dels serveis de cementiri municipal i altres serveis funeraris, que s’ampliï la bonificació per retirar amiant de propietats privades fins al 95% i que s’estableixi amb caràcter general zona blava gratuïta per als vehicles de zero emissions.  

Redacció / Fotos: Arxiu