El sector industrial és el que té més pes al Baix Llobregat

Imprimeix

La productivitat de l’empleat a la comarca és un 5 i un 8% per sobre al global català

PIMEC Baix Llobregat–L’Hospitalet ha presentat l’informe sobre els estats comptables de les empreses de la demarcació del Baix Llobregat, que recull l’evolució del teixit empresarial comarcal durant el període comprès entre el 2013 i 2016, l’últim any en què hi ha registre. L’acte ha comptat amb la participació del president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, i del director de l’Observatori de PIMEC, Modest Guinjoan.

Joan Soler ha valorat positivament els registres que recull l’informe, i ha destacat el “valor sòlid” que suposa la indústria del Baix Llobregat, "en termes d’ocupació i valor afegit per al territori”. Per la seva banda, Modest Guinjoan ha apuntat que “tots els registres presenten una dinàmica positiva que convida a l’optimisme". L’estudi, que s’ha fet a partir de les dades de 6.263 pimes de la comarca del Baix Llobregat, analitza la situació de les petites i mitjanes empreses durant els anys de recuperació a la gran crisi.

Característiques
De l’estructura empresarial comparada amb el conjunt de Catalunya, al Baix Llobregat en destaca un major pes relatiu del sector industrial (més de 4 punts per sobre del català), amb més de 1.200 empreses, i un major pes de metall. La dimensió mitjana de la pime a la comarca el 2016 és d’11,7 empleats per empresa, superior als 10 del conjunt de Catalunya.

IMG 0130

Vendes, facturació i productivitat

La xifra de vendes mitjana per empresa al Baix Llobregat, amb valors que es mouen entre 2 i 2,3 milions d’euros, és clarament superior a la del conjunt de Catalunya. En canvi, les empreses del Baix Llobregat generen internament menys valor afegit que el conjunt català en el període estudiat.

Per grans sectors, l’industrial és el que factura més per empresa (amb el material de transport al capdavant), mentre que el sector de la construcció és el que genera més valor afegit sobre vendes. A nivell d’activitats, les que generen més VAB són els serveis financers, assegurances i lloguers, els serveis a les persones i els serveis a les empreses.

Al Baix Llobregat la productivitat per empleat es va xifrar el 2016 en prop de 51.100€. És creixent i se situa entre un 5 i un 8% per sobre de la productivitat global catalana. Les despeses de personal a la província (uns 38.200€ el 2016) també són superiors. Per grans sectors, la indústria és la que té més despesa per treballador.

Redacció / Fotos: Pimec