ERC vol evitar la declaració de Viladecans com a municipi turístic

Imprimeix

Els republicans critiquen que es promogui un model d’oci i de ciutat vinculat al consumisme, oposat a les polítiques de conciliació laboral i familiar

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presentarà una moció en el proper Ple municipal d’octubre per blindar la ciutat i evitar la seva més que hipotètica declaració com a municipi turístic, una categoria que permetria a Viladecans The Style Outlets obrir tots els diumenges i festius de l’any, així com esquivar les restriccions de la llei catalana d’horaris comercials, segons els republicans.

Tot i que tant l’alcalde, el socialista Carles Ruiz, com l’empresa promotora Neinver han assegurat públicament, segons els republicans, que no s’han plantejat aquesta opció a curt termini, el cert és que no l’han descartat en absolut de cara al futur i la multinacional ha reconegut que ho veuria amb bons ulls, ja que podria obrir el centre comercial tots els dies de l’any. La moció d’ERC obligarà a tots els partits polítics a posicionar-se després que els republicans fessin un prec en el mateix sentit al Ple de setembre.

Municipi turístic

La futura llei catalana de comerç -en fase d’avantprojecte- preveu regular els municipis turístics que permeten obrir tots els festius, en cas que la normativa municipal així ho reculli. En concret, afegiria una nova casuística per optar a aquesta distinció: disposar d’una àrea comercial que generi una afluència anual de compradors superior al nombre d’habitants del municipi. Amb aquest article Viladecans podria sol·licitar la declaració sense els problemes judicials que va afrontar l’outlet de la Roca del Vallès (la Generalitat i la Confederació del Comerç de Catalunya van presentar recursos) i tindria via lliure per declarar-se ciutat turística.

La portaveu d’ERC al consistori, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “des d’ERC estem en contra de la desregulació d’horaris comercials i de posar totes les facilitats a les multinacionals alienes a la ciutat perquè facin i desfacin al seu gust. Estem en contra de la proliferació d’un model d’oci vinculat a les compres i al consumisme. Creiem que la gent ha de trobar el moment per anar a comprar durant la resta de la setmana, però el diumenge s’ha de prioritzar com a dia de descans, desconnexió i convivència amb la família i les amistats. També els futurs empleats de l’outlet tenen família i dret a descansar, a estar amb els seus, a conciliar la seva vida personal i laboral”. Permetre l’obertura en festius de les botigues de Viladecans també afectaria a la conciliació del petits comerciants de la ciutat.

La regidora ha afegit que “el model català de comerç és fonamental com a societat, ja que estructura la vida social i el petit comerciant és una anella imprescindible del nostre model econòmic”. Lligadas acusa a l’equip de govern integrat pel PSC i ICV-EUiA de prioritzar els interessos de les grans multinacionals per damunt dels de la ciutadania i s’ha preguntat “què té de socialista i progressista respondre a la fam inesgotable de grans empreses sense vinculació amb el territori, que amenacen el petit comerç local, sense deparar en les conseqüències pels treballadors ni en el model de ciutat i societat que està fomentant el PSC amb el beneplàcit d’ICV?.”

ERC Viladecans considera que l’Ajuntament i Neinver estan defugint ara per ara demanar la categoria de ciutat turística a l’espera de la nova llei de comerç catalana i, en part també, com a estratègia per apaivagar i no encendre més els ànims dels botiguers i petits comerciants molestos per l’amenaça que representarà l’obertura de l’outlet el proper 27 d’octubre.

Redacció / Foto: Arxiu