Disminueix la població assalariada de la comarca

Imprimeix

Tanmateix, continua augmentant el nombre de centres de cotització a la Seguretat Social i el nombre d’afiliacions en el règim autònom.

Després d’onze trimestres de creixement, disminueix la població assalariada a la comarca. Durant el segon trimestre de 2016, però, continua augmentant el nombre de centres de cotització a la Seguretat Social i el nombre d’afiliacions en el règim autònom. Així es desprèn de les dades de l'informe trimestral de conjuntura laboral que publica l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat del segon trimestre de 2016.

El sector educatiu es presenta com la principal activitat econòmica que fa caure l’afiliació en aquest trimestre, tot i que també es dóna una caiguda de la població afiliada en activitats de recerca i desenvolupament i en serveis socials sense allotjament. Pel que fa a les activitats que més creixen en afiliació respecte el trimestre anterior, destaquen les de comerç al detall i activitats especialitzades de la construcció. A més, en termes interanuals, l’augment d’afiliació està protagonitzat clarament per l’activitat de transport aeri i serveis socials sense allotjament. Les activitats que han caigut en afiliació en termes interanuals són recerca i desenvolupament, activitats de seguretat i investigació i activitats relacionades amb l’ocupació.

Informe trimestral 2t2016

Atur registrat

L’atur registrat continua disminuint en el segon trimestre de l’any, i en termes interanuals es confirma el descens de l’atur en més de 7.000 persones. La baixada de l’atur en aquest trimestre es dóna sobretot entre els homes, i especialment en els grups entre 25 i 44 anys. Comparant amb el mateix període de l’any anterior, es confirma un trimestre més la disminució de l’atur registrat en tots i cadascun dels grups de sexe i edat.

D’altra banda, el 14,8% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera, una proporció que es manté per sota de l’Àmbit metropolità (16,7%) i del conjunt de Catalunya (19,5%).

Transport terrestre i per canonades, activitats administratives d’oficina i activitats relacionades amb l’ocupació han estat les activitats que més han disminuït en termes relatius l’atur registrat a les oficines. Per contra, les activitats que més han crescut en termes relatius l’atur aquest trimestre han estat activitats de silvicultura i explotació forestal, extracció de minerals no metàl·lics, educació i telecomunicació.

Contractació

Augmenten en 8.618 els contractes registrats respecte el trimestre anterior, especialment pel pes de la contractació temporal. En termes interanuals, la contractació s’incrementa en 7.824 més respecte al mateix període de 2015. La contractació creix en un 14,5% respecte al trimestre anterior i en un 13% respecte el segon trimestre de 2015.

Els contractes augmenten pel creixement significatiu de la contractació temporal (8.447 contractes més, +16,4%), la modalitat de contractació indefinida augmenta però de manera més discreta (171 contractes més,+2,1%). El 87,9% dels nous contractes d’aquest trimestre han estat temporals, proporció que augmenta lleugerament respecte el trimestre anterior.

Per sectors econòmics, els que més han augmentat el nombre de contractes aquest trimestre han estat comerç, restauració i hoteleria i serveis a la producció. Les activitats que concentren la major proporció de contractes respecte el total continuen sent el comerç, restauració i hoteleria (concentren el 24,4% del total de contractes), seguides dels serveis a la producció, que concentren el 22,7% dels contractes d’aquest trimestre.1

El 35,4% de les contractacions registrades van ser per a ocupacions elementals i un 22,7% per a treballadors de restauració, personals i venedors. La contractació de persones estrangeres segueix la mateixa tendència que el global de la contractació. Així, els contractes a estrangers augmenten respecte el trimestre anterior (+16,7%, 1.414 contractes més) i es situen en un 14,5% del total de contractes (per sota de la mitjana del conjunt de l’àmbit metropolità i de Catalunya).

Redacció / Foto: Arxiu