El Baix Llobregat, tercera comarca catalana en Producte Interior Brut

Imprimeix

A més se situa en la segona posició en major descens del PIB de les comarques de l’Àrea Metropolitana en el període 2011-2012, i també ocupa el segon lloc on els centres de treball i els autònoms aporten més PIB.

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet públic les dades publicades per l'Idescat de l'estimació del Producte Interior Brut comarcal i municipal, la distribució del PIB municipal i comarcal per càpita i per centres de treball. Aquesta nota també inclou les darreres dades trimestrals del PIB català, espanyol i europeu.

Així, el Baix Llobregat és la tercera comarca en Producte Interior Brut de Catalunya. Els 22.093 milions d’euros del PIBpm del Baix Llobregat representen el 10,7% del PIB de Catalunya. Respecte el 2011 però, ha disminuït en 0,19 punts percentuals, el pes del PIB comarcal respecte el conjunt de Catalunya.

Tot i amb això, el posicionament del Baix Llobregat disminueix en quant mirem les dades del PIB per càpita, situant la comarca al lloc 8 i situant-se per sota del promig català.A més, el Baix Llobregat és la segona comarca en  major descens del PIB de les comarques de  l’Àrea Metropolitana en el període 2011-2012.

Indústria

El pes de la indústria en  el VAB continua sent més elevat al Baix Llobregat que a la resta d’àmbits territorials. Indústria i construcció són els sectors productius que disminueix en pes en el conjunt del VAB. Serveis és el sector que augmenta de pes en el 2012 (+1,2% al Baix Llobregat i +1,6% conjunt de Catalunya). Les branques d’activitat amb major pes del VAB industrial del Baix Llobregat continuen sent la metal·lúrgia, fabricació de maquinària, material elèctric i transport, representant el 55% del total del valor afegit brut industrial.

El pes de les indústries d’alimentació, tèxtil, fusta, arts gràfiques i cautxú continuen augmentant en el conjunt del VAB industrial de la comarca. En canvi, ha disminuït el pes de la indústria metal·lúrgica, maquinària, material elèctric i transport com també el d’indústries extractives, energia, aigua i residus. Activitats immobiliàries, tècniques i administratives són les que tenen més pes en el valor afegit brut del sector serveis, representant el 31% del total del VAB serveis del Baix Llobregat.  Juntament amb comerç suposen el 57% del conjunt del VAB de serveis. Activitats immobiliàries, tècniques i administratives i Comerç són les activitats que han augmentat el seu pes en el VAB serveis de la comarca.Transport, informació i comunicacions són les que han disminuït més pel que fa al seu pes en el VAB serveis.

Centres de treball i autònoms

El Baix Llobregat segona comarca de l’àmbit metropolità on els centres de treball i els autònoms aporten més PIB (317,5 milers d’euros). 317.550€ de PIB generat per centre de treball és la mitjana de productivitat dels centres de treball i autònoms dels municipis del Baix Llobregat. Martorell (990.643€), El Prat de Llobregat (728.549€) i Sant Esteve Sesrovires (582.124€) són els municipis de la comarca que presenten un major volum de PIB per centres de treball.

Set municipis de la comarca presenten menys de 200.000€ de PIB per centre de treball registrat. Torrelles de Llobregat (90.516€), Begues (110.201€) i Corbera de Llobregat (112.802€) són els municipis amb menor volum registrat de PIB per centre de treball. 1 municipis del Baix Llobregat superen el valor estimat de PIB català per centre de treball (265.707€). Respecte al 2011 s’observa un descens dels centres de treball (-2%) i del PIB comarcal (-704,8 milions €).

Tot i amb això, deu municipis del Baix Llobregat registren un creixement del PIB per centres de treball: Cornellà de Llobregat (+29.913€), Olesa de Montserrat (+25.576€), Cervelló (+11.589€),Castelldefels (+8.982€), Gavà (+8.736€), Viladecans (+5.032€), Torrelles de Llobregat (+3.118€), Sant Feliu de Llobregat (+1.591€), Santa Coloma de Cervelló (+1.582€) i Sant Boi de Llobregat (+344€).

Redacció / Foto: Arxiu