El FMI recomana baixar el sou dels funcionaris i pujar de nou l'IVA

Imprimeix
El Fons Monetari Internacional, presidit per la francesa Christine Lagarde, ha advertit a Espanya que la seva economia “no està fora de perill” i  l’insta a no abandonar el programa de reformes, ja que, malgrat  ésser “ambiciós”,  existeixen molts desequilibris estructurals acumulats, la qual cosa pot crear la necessitat de noves mesures d'ajustament per completar la reforma, millorar la competitivitat i lluitar contra un mercat laboral “disfuncional”.

Entre les mesures que proposa es troben una baixada de sou dels funcionaris del 3’5% i pujar l'IVA i altres impostos especials, com el dels carburants, així com una nova retallada d'inversions, tot això amb la vista posada a retallar el dèficit. Cal destacar que Catalunya té la pitjor ràtio de treballadors públics per habitatnt, segons estudis que ja vénen de l'any 2007. Els empleats de les administracions públiques ja van patir una baixada del 5% el 2009, una congelació el 2010, i ara el FMI en proposa una altra baixada del 3'5%. La suma d'aquestes xifres signifiquen una pèrdua del poder adquisitiu molt alta que, sumada a la pujada de l'IVA que es proposa, provocaria una segona caiguda vertiginosa del consum a Catalunya.

/>En el gràfic es pot apreciar que Catalunya és la menys "engreixada" de les Comunitats Autònomes pel que fa a funcionaris. Segons un document aprovat pel consell executiu de la institució, “Les autoritats espanyoles van respondre als reptes econòmics amb un fort i ampli ventall de polítiques”, el que “va ajudar a reforçar la confiança en el mercat”. Però no sembla que sigui suficient.

A més, el FMI qualifica la taxa d'atur espanyola d'inacceptable  i assenyala que “és més del doble” que la mitjana de la zona euro. Amb tot, també reconeix l'esforç  de l'Executiu de Zapatero per a lluitar contra el precari panorama laboral espanyol.

L'organisme internacional torna a insistir en un sistema de negociació de salaris més “descentralitzat”, el que es tradueix en una reforma laboral que abarateixi el cost de l'acomiadament i elevi la productivitat. Així, espera, podria rebaixar-se la taxa d'atur.

L'informe emès pel FMI també posa al punt de mira a les Comunitats Autònomes, que segons el text, més de la meitat d'aquestes incompleixen els seus objectius de dèficit. Les estimacions de l'organisme, situen la baixada del dèficit al 6,2% del PIB, tres punts menys que  l'any anterior, el que no quadra amb les previsions de la ministra d'Economia, Elena Salgado, que ho situa en el 6%. Per aquesta raó, des del FMI tornen a demanar-li que consideri altres mesures fiscals addicionals que permetin arribar a objectius a mitjà termini.

En general, les previsions del FMI són pessimistes en relació amb Espanya. L'organisme no creu que l'economia torni a créixer per sobre del 2% fins a 2017, i preveu que l'atur segueixi per sobre del 20%. Així mateix, considera que la inflació arribarà al 3%.

Ramon Cervera