Les empreses de l'Hospitalet i el Baix Llobregat donen suport a la reforma horària

Imprimeix

Segons la patronal cal un acord amb els sindicats en el marc de la negociació col·lectiva per tractar la racionalització dels horaris en el món empresarial.

Aquesta setmana es va celebrar una jornada sobre la Reforma Horària a l'Hospitalet, amb l'objectiu de donar a conèixer, i debatre, sobre els avantatges econòmics, ambientals i socials de racionalitzar el temps, així com sobre idees per transitar cap a un moment zero del canvi horari, que comporta major cohesió social i més eficiència.

Manuel Rosillo, president d'AEBALL, va manifestar durant la jornada que l'entitat s’ha posicionat des de fa alguns anys com a organització empresarial que promou la transformació cap a la racionalització dels horaris, a la que la majoria de les empreses donen suport, i moltes d'elles ja estan compromeses promovent canvis en les seves organitzacions que faciliten la reforma horària. No obstant això, la patronal ha explicat que queda camí per recórrer en el marc de la negociació col·lectiva per facilitar, sobretot a les empreses industrials, l'aplicació de les mesures que promou la reforma horària, i s'ha compromès a treballar sobre això.

Es treballa des del 2013

El promotor de la Reforma Horària, Fabian Mohedano, ha explicat que la Iniciativa per a la Reforma Horària és una plataforma que treballa des de 2013 en un projecte de tres anys de vida, analitzant primer com es poden recuperar les dues hores de fus horari que existeixen al nostre país, i realitzant després les propostes pertinents al Parlament, i als diferents agents socials per impulsar la reforma en tots els àmbits, de forma coordinada (empresa, educació, administració, comerç i oci), que s'implementaria al setembre de 2016.

Mohedano ha comentat que som l'únic país que dinem a les 15 hores i sopem passades les 22 hores. Fins a les 11 del matí no podem trobar al 70% de persones treballant, quan en altres països, és a les 9 hores. El nostre cos està programat per a les diferents hores del dia i no aprofitem les més productives. Tot això implica que els pares de família no puguin passar temps amb els fills, i fomenta el fracàs escolar.

El líder de la reforma, ha explicat que cal un canvi en paral·lel a les escoles, els comerços, les televisions, les empreses, etc., impulsat per l'administració i ha comparat la seva iniciativa amb la llei del tabac: amb alguns canvis legislatius es pot promoure una modificació cultural i dels hàbits que vagi molt més enllà.

Sara Berbel, directora científica del projecte pilot, ha parlat sobre el pilot que la Iniciativa per a la Reforma Horària està implementant amb 15 organitzacions catalanes de diversos àmbits (ajuntaments, empreses i entitats del tercer sector) de la mà de col·laboradors com AEBALL.

La jornada va ser organitzada per AEBALL i la Iniciativa per a la Reforma Horària, de la mà de la Delegació de L'Hospitalet de la Cambra de Comerç de Barcelona, ​​i l'Ajuntament de L'Hospitalet.

Redacció / Foto: AEBALL