El compositor Amadeu Vives serà enterrat a Collbató

Imprimeix

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la SGAE i l’Ajuntament de Collbató han signat l’acord per a celebrar l’acte el pròxim setembre.

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la SGAE i l’Ajuntament de Collbató han signat l’acord per a l’organització dels esdeveniments commemoratius del retorn d’Amadeu Vives al seu poble natal. Aquests tindran el seu moment central entre els pròxims dies 19 i 20 de setembre quan es procedirà a la vetlla de les despulles, originàriament enterrades al cementiri de Montjuïc a Barcelona, i al seu enterrament al cementiri de Collbató.

El procés per al retorn d’Amadeu Vives va començar a fer-se efectiu el 2 de desembre de 2012 amb la signatura de la interlocutòria que haurà de permetre el trasllat de les seves restes al cementiri municipal de la vila baixllobregatina. Les despulles de l’autor d’obres tan emblemàtiques de la lírica com són Maruxa, Bohemios o Doña Francisquita van ser traslladades en el moment de la seva mort, a Madrid al 1932, fins al cementiri de Montjuïc on han reposat fins al moment. Amb el decurs dels anys els descendents directes d’Amadeu Vives van desaparèixer, i el manteniment de la seva tomba quedà en mans de l’Orfeó Català, del qual el compositor va ser fundador juntament amb el també músic Lluís Millet i Pagès.

Actes d’homenatge

Pel que fa als actes d’homenatge previstos, que es perllongaran durant aquest 2014 i arribaran fins al 2015, aquests inclouran una actuació del cor de la Passió d’Esparreguera, que interpretarà algunes peces del compositor collbatoní, un concert d’orgue, una exposició i conferències sobre l’obra escrita del compositor.

L’acte de signatura, celebrat al Palau de la Música Catalana ha comptat amb la presència com a representants de les diferents institucions del director a Catalunya i Balears de la SGAE, Ramon Muntaner, de la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, i de l’alcaldessa de Collbató, Ana Úbeda. Així, a més de la participació com a promotor del municipi que veié néixer Amadeu Vives, també prendran part del seu retorn dos de les institucions de les que el compositor va ser fundador. De fet, s’espera que el propi Orfeó Català realitzi una actuació al municipi el mateix dia de l’enterrament.

Redacció / Foto: Ajuntament de Collbató