Arriba 'Ludi Rubricati', la festa romana de Sant Boi

Imprimeix

Aquest cap de setmana el Museu torna a recordar el passat romà del municipi baixllobregatí.

El Museu de Sant Boi serà la seu, aquest dissabte i diumenge 7 i 8 de juny, d'una nova edició de Ludi Rubricati, les jornades romanes de recreació històrica que mostren com vivien les persones durant l'època de la Roma clàssica. A Can Barraquer, les Termes Romanes i Can Torrents s'hi faran tallers i activitats la tarda del dissabte i el matí del diumenge.

Espectacles i vestits

En aquesta ocasió la celebració se centrarà en els grans espectacles com les curses de quàdrigues ("ludi circenses"), les lluites de gladiadors i també de gladiadores ("ludi gladiatoria") i el teatre, la dansa i la música ("ludi scaenici"), activitats que formaven part de les festes dedicades als déus.

Les festes, celebrades ja en època de la república romana, omplien el temps d'oci de la ciutadania i eren un bon mitjà dels governants per guanyar-se el favor del poble. Homes i dones es vestien i pentinaven per anar als esdeveniments segons la moda d'aleshores, per la qual cosa al Museu hi haurà una perruqueria romana i un orfebre ensenyarà a fer una fíbula (agulla de pit) als visitants, que també es podran fer una corona de fulles i flors.

Tallers i soldats imperials

Pel que fa als tallers, a Can Torrents n'hi haurà de relacionats amb les arts escèniques, les curses de cavalls i les lluites de gladiadors, a les Termes Romanes s'hi podran conèixer aspectes de l'època en què es van construir i als jardins de Can Torrents està prevista la instal·lació dos campaments de soldats romans, un de l'alt imperi i un altre del baix imperi.

Pa i circ

Relacionada amb la festa romana, el proper dia 12 Conxita Collellmir, catedràtica de Filologia Clàssica i autora d'un treball al voltant de la vida romana a l'Institut Rafael Casanova de Sant Boi, oferirà la xerrada "Panen et circenses" (pa i circ). Aquesta frase tan coneguda va ésser escrita al segle IdC pel poeta Juvenal.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat