Ahir va arrencar el projecte IMAILE a Viladecans

Imprimeix

És una iniciativa europea pionera que vol adaptar les tècniques educatives a la tecnologia digital.

Es va celebrar la primera jornada de treball d'un projecte europeu innovador amb la participació de cinquanta docents d'educació secundària de Viladecans. L’objectiu és desenvolupar entorns personals d'aprenentatge (PLE-Personal Learning Environments) per millorar l'èxit educatiu i actualitzar la metodologia d'aprenentatge per adaptar-la a l'actual context digital.

En concret, l'IMAILE (Innovative Methods for Award procedures in ICT Learning Europe), com es diu el projecte, pretén identificar i sumar tecnologies i serveis innovadors per proveir de PLE als professors de ciències, matemàtiques i tecnologia. Per aconseguir-ho, es dissenyarà un programari que pugui ser operatiu a qualsevol dispositiu i ajudi a l'alumnat a adquirir les competències educatives necessàries de forma personalitzada. Aquesta feina es realitza conjuntament amb els docents dels instituts i col·legis concertats de la ciutat que imparteixen educació secundària, a més d'experts en PLE. La iniciativa compta amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

A més de Viladecans, el projecte està format per un consorci de 10 membres de diferents països europeus, com ara les ciutats d’Halmstad (Suècia), Konnovesi (Finlàndia) i Varberg (Suècia); el Ministeri de Finances del Land Saxònia-Anhalt (Alemanya) i l'Agència Regional de Desenvolupament i Innovació de la regió Észak-Alföld (Hongria); les Universitats d'Oulu-Centre per l'Excel·lència a Internet (Finlàndia) i Otto-Von-Guericke de Magdeburg (Alemanya); la consultoria INNOVA+ (Portugal) i l'Associació E.N.T.E.R. -European Network for Transfer and Exploitation of EU Project Results- (Àustria).

D’altra banda, el projecte també innova en la seva gestió econòmica, ja que els membres del consorci no només dissenyaran junts el programari d'Entorns Personals d'Aprenentatge, sinó que, a més, i per millorar l'eficiència en la gestió dels recursos, es realitzarà una compra pública agregada entre els participants del projecte, la primera que es farà a Europa, en aquest àmbit.

L'IMAILE és una de les diferents iniciatives que la ciutat està posant en marxa actualment per desenvolupar projectes de Smart Education, la part més social de Viladecans Smart City, com ara l'arribada de la fibra òptica a tots els centres educatius, la introducció de tablets a les aules o la creació de la Xarxa d'Innovació Educativa, que aplega docents, famílies i empreses viladecanenques.

Redacció / Foto: Ajuntament de Viladecans