Martorell obre el calendari dels Tres Tombs a Catalunya

Imprimeix
La capital del Baix Llobregat Nord organitza des d’avui i fins diumenge un seguit d’activitats relacionades amb aquesta festivitat.
L’Associació dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, amb el suport de l’Ajuntament, organitza aquest cap de setmana -i també el dia 23 de gener- un seguit d’activitats amb motiu de la festivitat dels Tres Tombs relacionada amb la pagesia i els animals de tir i que té els seus orígens a l’Edat Mitjana. El municipi baixllobregatí és una de les poblacions més matineres del país en celebrar els Tres Tombs d’entre les més de vuitanta de federades i d’altres que també ho celebren.
 
El sorteig de llotges de ball aquest divendres (20,30 h) al local social de l’entitat, el pregó i entrega de les senyeres de dissabte, i la passada pels carrers (una cinquantena de carruatges i de genets) i la benedicció dels animals, el concert-vermut i el ball de diumenge seran els punts centrals de la festa. També hi ha previst una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà (dissabte) i un esmorzar traginer a les nou del matí al Pont del Diable (diumenge).

Segons Adolf Bargués, president de l’entitat, “a Martorell es remunta a l’any 1647. Gràcies a la Consueta, el llibre parroquial, sabem que aquell any es van fer tres tombs o voltes des de la plaça de l’Església a la plaça de la Creu, i que ho feia una cofraria de pagesos que s’organitzaven per ajudar-se mútuament”. Bargués també destaca que “la festa és oberta a tothom per igual, siguin o no socis de l’associació. Estem convençuts que hi haurà molta participació i que serà una bona rua”.

Redacció / Foto: AA Sant Antoni Abat