Atribuït a Antoni Gaudí, la mostra es basa en la recerca de la tesi doctoral de David Agulló, i mostra les semblances formals entre els elements arquitectònics d’aquest espai de Sant Boi de Llobregat amb altres obres de l’arquitecte
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec) de Terrassa acull fins a l'1 de desembre l'exposició 'El jardí invisible de Gaudí', que dona a conèixer un conjunt arquitectònic del jardí de l'Hospital Psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat atribuït a Antoni Gaudí. Construït entre 1903 i 1912, el jardí modernista inclou grutes, llacs i bancs amb 'trencadís' i està format per tres conjunts arquitectònics: la cova-trencada; la capella de la Mare de Déu; i la plaça dels Bancs.
Està basada en la recerca de la tesi doctoral 'Gaudí i els jardins de l’antic manicomi de Sant Boi de Llobregat' del comissari de l'exposició, David Agulló, i mostra les semblances formals entre els elements arquitectònics del jardí de Sant Boi i els d'altres obres de l'arquitecte. El jardí té elements arquitectònics similars a altres obres de Gaudí, com la Sagrada Família, la cripta de la Colònia Güell, la Casa Milà i el Park Güell, com "la complexitat estructural", la representació de grutes i la muntanya de Montserrat, i la influència de l'arquitecte Josep Maria Jujol.
L’exposició, que es pot visitar a l’Espai d’Arts del MNACTEC, s’estructura en 9 àmbits:
- Un jardí modernista ocult
- Els elements arquitectònics
- Higienisme i catolicisme
- Els jardins de rocalla i el culte a la Mare de Déu de Lourdes
- La petja del jardí de Sant Boi en altres obres de Gaudí
- Gaudí i la forma
- Una lectura simbòlica
- Els motius de l’oblit
- L’empremta inconfusible de Gaudí
La mostra compta amb objectes cedits per la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família, la Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la col·lecció de l'escultor Luis Gueilburt.
Redacció / Fotos: Mnactec-Arxiu