Sant Boi de Llobregat va acollir la presentació del 13è Rubrifolkum

Imprimeix

Els dies 29 de febrer i 1 i 2 de març de 2024, el municipi baixllobregatí es convertirà en l'epicentre d'una experiència musical única que celebra la diversitat cultural i  la riquesa de la música tradicional

El Teatre de Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat va acollir la presentació de la tretzena edició del Rubrifolkum. Els dies 29 de febrer i 1 i 2 de març de 2024, el municipi baixllobregatí es convertirà en l'epicentre d'una experiència musical única que celebra la diversitat cultural i  la riquesa de la música tradicional. La influència del Rubrifolkum va més enllà de les fronteres de Sant Boi, connectant amb públics, artistes i format diversos i propers, preservant i promocionant el patrimoni cultural d'arrel.

Captura de pantalla 2024 01 31 a las 18.26.12

Aquest any, el Rubrifolkum destaca el simbolisme de les cadires, les mateixes on seuen les organitzadores mentre preparen cada detall del festival, però també representen un lloc de trobada, de reunió i recorden a les sessions folk. Amb el lema "Al Rubrifolkum n'hi ha per llogar-hi cadires!", es vol subratllar la idea que el festival presenta una proposta diversa, que ofereix una gran varietat d'experiències i activitats per a tothom.

anxolorenzo eoghanneff

De manera remarcable, el violí pren protagonisme com a instrument comú a gairebé totes les propostes artístiques d'enguany. Aquesta elecció busca explorar les diverses textures i sons que aquest instrument versàtil pot oferir. El Rubrifolkum revitalitza les seves xarxes amb Galícia i Irlanda amb dues grans propostes atlàntiques; el duet format per Anxo Lorenzo i Eoghan Neff i el trio gallec Caldo.

El Folk d’Eixida es consolida amb dues propostes amb una clara mirada de gènere; les històriques Betzuca, que ens acosten els cuplets dels anys 20 i La Filadora que revisiten i analitzen el contingut de les cançons tradicionals. Alhora s'aposta pel talent proper amb un grup del Baix Llobregat molt canalla com The Cane Peelers.    

lafiladora

A més, el festival amplia la seva programació propera i participativa, amb el “Dinar popular amb Cantera Forastera” i el “Cercatasques de Glosa”, posant de manifest la voluntat del festival d'aprofundir en la cultura comunitària i de proximitat.

cercatrasques

El Rubrifolkum és possible gràcies a l’esforç de persones voluntàries de l’associació Musical Qui hi ha? i també gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, el Tradicionàrius, l’Ateneu Santboià, Òmnium Baix Llobregat la Marina, la Cantera Esplugues, la Fundació Marianao i, com cada any, amb els comerços i negocis locals que ho patrocinen.

Concert en directe

A més, durant l’acte es va poder gaudir d'un concert d'Alvaro Iglesias. “Vagalume", és el tercer treball en solitari del gallec. L'LP recull temes d'arrel gallega i de composició pròpia amb arranjaments molt personals on l'eix vertebrador és l'Álvaro amb el seu contrabaix, aquest cop acompanyat de la seva formació a trio amb Xose Liz al bouzouki i Luis Peixoto a la mandolina.

Redacció / Fotos: Arxiu