Maria Pilar Simó, amb Temps i Cendres, guanya el Premi Literari Delta

El guardó finalista ha estat compartit per Elisabeth Jané, de Sabadell, amb l’obra Contrarrelats, i Patricia Fernández, de Madrid, amb El abrazo de la langosta

Maria Pilar Simó, de Reus, va guanyar la dotzena edició del Premi Literari Delta de narrativa escrita per Dones (2023-2024), amb la seva novel·la coral sobre tres generacions de dones de la mateixa família Temps i Cendres. Han estat finalistes Elisabeth Jané, de Sabadell, amb l’obra també polifònica, realista i plena d’originalitat Contrarrelats, i Patricia Fernández, de Madrid, amb la novel·la negra El abrazo de la langosta. La categoria de finalista no ha estat compartida fins a aquesta edició del premi, en què el jurat ha decidit que ho sigui. L’acte d’entrega dels guardons va tenir lloc ahir, 14 de desembre, a la Sala Petita d’Atrium Viladecans. El Premi Literari Delta de narrativa escrita per Dones, al qual s’han presentat enguany 47 obres –moltes procedents de molts indrets de la geografia–.

410202747 669690278686146 352214435832997133 n

La història de tres dones

L’obra guanyadora es desenvolupa sota el rerefons històric que va de la Guerra Civil i postguerra espanyoles, passant per l’etapa de la Transició fins a la guerra inacabada de Síria. Temps i Cendres narra la història de tres generacions de dones d’una mateixa família que malden per construir la seva identitat per damunt de convencions, pressions familiars i socials. Són tres dones que mostren fortaleses i febleses sense artifici i protagonitzen l’enfrontament generacional com a sistema autoafirmació. Maria Pilar Simó aconsegueix una bona tensió narrativa, no deixa que el fil de continuïtat entre els diferents personatges es trenqui, i remata amb un final rodó i emocionant.

premi deltilla 2

La finalista El abrazo de la langosta, de Patricia Fernández, manté el suspens intercalant fragments d’un diari i flashbacks. És una novel·la negra basada en un cas d’explotació sexual de noies joves. La inspectora protagonista investigarà una sèrie d’assassinats i, a més, mostrarà la seva lluita interior per fugir del seu passat personal. Tot, en un context de reivindicació feminista i empoderament de les dones.

L’altra novel·la finalista, Contrarrelats, d’Elisabeth Jané, explica, a través de la història d’una parella, la vida a la Catalunya de la postguerra, dels pobles petits i de les seves botigues, de gent emprenedora i de les tradicions i de la família. Mentre el relat s’acosta al present, els els personatges descriuen l’amor, el desamor, les classes socials i el dolor.

premi deltilla 3

Cada dos anys

El Premi Literari Delta de narrativa escrita per dones, és un certamen literari biennal que té com a principal objectiu fomentar la creació literària de les dones reivindicant la seva mirada i pensament com a claus per transformar la societat, donant-les així un reconeixement públic. A través d'aquest concurs es pretén encoratjar les dones a desenvolupar els seus potencials creatius a través de l'escriptura i promoure així la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en la literatura.

Aquest projecte és un treball en xarxa en el qual actualment participen setze ajuntaments del Baix Llobregat: Begues, Castelldefels, Castellví de Rosanes, Corbera, el Prat, Esplugues, Gavà, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles i Viladecans. Així mateix, hi donen suport el Consell Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix