La Fundació Utopia dona el seu fons a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Imprimeix

El conformen fons personals i d’organitzacions de la segona meitat del segle XX, bona part de la qual tracta la lluita clandestina contra el franquisme

Es va presentar la donació de l’Arxiu de la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto, d’Estudis Socials del Baix Llobregat al Departament de Cultura. Un fons únic per la documentació sobre el moviment obrer a Catalunya. L’integren 317 metres lineals de documentació que inclouen també la biblioteca, l’hemeroteca i les entrevistes a persones que van participar en el moviment obrer del Baix Llobregat durant les dècades dels anys 60 a 80 del segle passat.

Fqo7MmoXwAEJR9G

A la presentació, que va tenir lloc a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat de Sant Feliu de Llobregat, va participar la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta, el conseller de Cultura i Memorial Democràtic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Jordi Carbonell i el regidor d’organització i personal i seguretat ciutadana, Manel Martínez.

Després de la presentació del fons, l’acte va continuar amb una conferència de la historiadora Carmen Molinero que va parlar del moviment obrer i la construcció de la democràcia. Finalment, hi va haver la taula rodona “Reflexió entre el mite i les conquestes reals del moviment obrer al Baix Llobregat” en la que van participar persones vinculades al moviment obrer del Baix Llobregat i a la Fundació Utopia.

Fqo7NaHXgAENF3D

El fons de la Fundació Utopia comprèn l’arxiu personal de Joan N. García-Nieto i una sèrie de fons personals i organitzacions de la segona meitat del segle XX, que fan que sigui únic pel que fa al moviment obrer a Catalunya. Es tracta d’un fons clau per la comarca del Baix Llobregat perquè és una dels senyals d’identitat d’aquest territori. El món del treball és la temàtica general que agrupa tota la documentació. Una documentació sobre el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, els grups i forces polítiques, la repressió i la clandestinitat, els moviments socials, les dones, les migracions i molts d’altres. Bona part d’aquesta documentació la formen els documents sobre la lluita clandestina contra el franquisme.

Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

A part del fons documental també hi ha una part important que està formada pel fons d’història oral. Aquest comprèn entrevistes a homes i dones fetes per recollir informació, però sobretot per recuperar la memòria col·lectiva de la realitat sindical, social i política. Una tasca duta per Joan N. García-Nieto i la historiadora María Carmen García-Nieto, la seva germana, i a la mort dels dos germans, per José Fernández Segura, fins a l’any 2000. Aquest fons l’integren els suports corresponents a 64 històries de vida (139 cintes magnètiques de 60 minuts en total) i la transcripció de les entrevistes. Posteriorment, el 2016, aquests suports es van passar a CD. Més tard, s’hi van incorporar 33 entrevistes per a la producció del documental El cinturón rojo.

Fundació Utopia Joan N. García-Nieto

Joan N. García-Nieto (1929-1994) va ser un teòleg jesuïta, sociòleg, escriptor que va inspirar i fundar, juntament amb Alfons ComínCristians pel Socialisme. Un moviment que va ser clau en l’inici del diàleg marxisme-cristianisme, així com en el compromís i organització dels cristians en les files d’organitzacions (Comissions Obreres) i partits de l’esquerra marxista.

b92c5d4e 8d61 48ca b01b 896d96dd6690

García-Nieto va destacar com activista antifranquista a la comarca del Baix Llobregat, que va aplegar durant la seva vida, documentació del moviment obrer i altres moviments socials de la comarca. El seu exemple va servir perquè altres persones i entitats lliuressin també la seva documentació a la Fundació.

Redacció / Fotos: CCBLL-Patrimoni