La Diputació destina 2,5 milions d'euros a restaurar edificis patrimonials

Imprimeix

Els municipis que es beneficiaran són Sant Esteve Sesrovires, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Begues, Sant Boi, Sant Just Desvern, Sant Climent, Martorell, Gavà, Molins de Rei, Sant Feliu, Abrera, Olesa de Montserrat i Cervelló

La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest mes de febrer, l'ampliació del Programa sectorial de rehabilitació i millora d'edificis, edificacions i jaciments arqueològics fins arribar als 25 milions d'euros, i que es reparteixen entre les actuacions ja fetes el 2022 (755.000 euros) i les d'aquest 2023 (10.565.134 euros) i les del 2024 (13.800.778 euros). L'augment permet, d'una banda, incrementar els ajuts ja concedits i, de l'altra, concedir-ne de nous; amb l'objectiu d'impulsar la rehabilitació, la reforma i la millora dels edificis, equipaments i béns locals amb valors patrimonials.

progresmartorell

Martorell

canfreixes santjust

Sant Just Desvern

Captura de pantalla 2023 03 01 a las 11.29.48

ca nHorta

Gavà

pontfrancesos abrera

Abrera

Un total de 180 edificis amb valors patrimonials de 147 municipis de la província de Barcelona. Dels quals un total de setze pertanyen a la comarca del Baix Llobregat. Concretament als municipis de Sant Esteve Sesrovires, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Begues, Sant Boi, Sant Just Desvern, Sant Climent, Martorell, Gavà, Molins de Rei, Sant Feliu, Abrera, Olesa de Montserrat i Cervelló. El total destinat a la comarca és de gairebé 2,5 milions d’euros. La majoria d'actuacions incloses en el programa ho són en edificis singulars  d'alt valor patrimonial i prop de la meitat incideixen en castells, palaus, elements defensius, esglésies, monestirs, ponts i aqüeductes. 

Facana Catedral 1b

Sant Feliu de Llobregat

ca nametller molins

Molins de Rei

D'aquesta manera, els municipis més petits (menys de 1.000 habitants) han pogut optar a la subvenció sense cap cofinançament; mentre que els de menys de 5.000 habitants n'ha pogut aportar fins a un 10%, els de menys de 20.000 fins a un 20%, els de menys de 50.000 fins a un 30% i els de més de 50.000 fins a un 40%.  Els ajuntaments i els consells comarcals cofinancen el 77% de les actuacions subvencionades i prop del 25% dels ajuts van destinats a municipis de menys de 1.000 habitants.

begues can sadurní

Begues

torre de la creu

Begues

museueines

Sant Climent de Llobregat

El diputat d'Infraestructures i Espais Naturals. Pere Pons, ha destacat, que “restaurar i rehabilitar edificacions té un cost econòmic important, però el retorn econòmic i social que aquestes actuacions aporten als municipis va molt més enllà, ja que sovint es converteixen en eixos  d'atracció per aquestes poblacions a partir dels usos al fet que són destinats”. “Els monuments –ha afegit Pons– generen riquesa al territori, i un exemple seria el conjunt d'esglésies romàniques del Berguedà, que s'han convertit en un punt central d'activitats culturals i turístiques a la comarca. Aquest és un retorn molt important que han aportat aquestes actuacions de restauració realitzades al llarg dels anys pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).”

Redacció / Fotos: Arxiu