Begues recorda el primer fotògraf de l’Estat nascut al municipi

Imprimeix

Una mostra recupera la figura de Ramon Alabern i Moles, autor del primer daguerreotip

El 10 de novembre de 1839 en una demostració pública de la tècnica del daguerreotip, el beguetà Ramon Alabern i Moles, va realitzar la que es considera la primera fotografia que es prenia a Catalunya i a l’Estat. La imatge, avui perduda, tenia per objecte la Llotja i la casa Xifré de Barcelona i va ser sortejada entre les persones presents.

Ramon Alabern i Moles 2

Amb la voluntat de recordar aquell moment i la figura d’Alabern, l'Ajuntament de Begues i el Centre d'Estudis Beguetans (CEB) han impulsat l’exposició “Begues i el primer fotògraf” comissariada per Rafel Torrella, que es podrà visitar del 3 al 26 de juny a la Fundació Privada Col·legi Bosch. Allà podrem conèixer qui va ser Ramon Alabert i en què consistien els daguerreotips a més de veure’n alguns cedits per famílies del municipi. L’horari d’aquesta mostra, realitzada amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Col·legi Bosch, serà els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges, de 10 a 14 h.

Ramon Alabern i Moles 3

Ramon Alabern i Moles 4

Les activitats paral·leles al voltant de l'exposició s’iniciaran el 3 de juny, a les 18 hores, amb una visita guiada a càrrec de Rafel Torrella, comissari de l'exposició i conservador de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. A més també s’organitzaran dues xerrades: la primera l'11 de juny (19 h) al voltant de la figura d’Alabern a càrrec dels historiadors Jep Martí i Maria de los Santos Garcia Felguera, i una segona el 18 de juny (19 h) sobre la història de la fotografia a càrrec del fotògraf, tècnic de l'Arxiu Municipal de Gavà i col·leccionista de fotos, Benet Solina.

Redacció / Fotos: Aj. Begues