L’escultor santjustenc Jaume Plensa, ‘Català de l’Any’ 2021

Imprimeix

“Avui l'art és més necessari que mai per construir en la societat eines que permetin veure amb altres ulls, escoltar el so d'altres veus i parlar amb noves paraules”, va remarcar Durant l’acte de lliurament del premi

L'escultor santjustenc, Jaume Plensa, va ser distingit ahir dimarts amb el guardó 'Català de l'Any' 2021, un premi que ha recuperat El Periódico després de tres edicions sense celebrar-se. L'acte de lliurament del guardó, celebrat a l'Auditori de Barcelona, ha estat conduït per l'actriu Cristina Brondo i l'acompanyament musical ha anat a càrrec de Gerard Quintana i Josep Thió, cantant i guitarrista de Sopa de Cabra.

1efc7a93 4168 4153 8500 46f3a7028176

L'escultura més gran de Plensa, “L'ànima de l'aigua”, es va inaugurar el mes d'octubre passat a Nova Jersey, a la vora del riu Hudson i davant de Manhattan a la qual Plensa va fer al·lusió per defensar l'imprescindible de l'art en els temps presents. “Avui l'art és més necessari que mai per construir en la societat eines que permetin veure amb altres ulls, escoltar el so d'altres veus i parlar amb noves paraules”, va remarcar Plensa. 'Carmela', davant del Palau de la Música Catalana, i 'Chloe', al Parc de la Rambla de Sant Just Desvern, són algunes de les seves escultures més emblemàtiques.

plensa web

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar que “la figura de Plensa demostra que Catalunya és un país viu, dinàmic i amb gran potencial” i va explicar la importància de reconèixer la seva contribució “després de moments de dificultats com els que hem passat amb la pandèmia i altres crisis”. El president també va posar en valor que Plensa és un dels escultors catalans més universals, amb un llegat únic, impressionant i identificable”, que el situa “al costat dels grans noms de l’art català més reconeguts i admirats a nivell mundial”,  agraint que sigui un ambaixador de Catalunya al món.

ESCULTURA PLENSA SANT JUST

Amb aquest premi, Plensa s'uneix a la llista de guanyadors de les divuit edicions anteriors, entre els quals hi ha Ernest Lluch, Pau Gasol, Manuela de Madre, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat, Joan Massagué, Neus Català, Pasqual Maragall, Vicente Ferrer, Pep Guardiola, David Miret, Joaquim Maria Puyal, Josep Sánchez de Toledo, Josefina Castellví, Lucía Caram, Òscar Camps, Oriol Mitjà i Josep Maria Pou.

La cerimònia ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident Jordi Puigneró; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni; i l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, entre altres autoritats.

Redacció / Fotos: El Periódico-Arxiu-Aj. Sant Jusst Desvern