El retrat de Joan Margarit ja penja a la Biblioteca Nacional

Imprimeix

És una fotografia realitzada pel fotògraf d'Almeria Pérez Siquier al Premi Cervantes 2019 al pati de la seva casa de Sant Just Desvern

La Biblioteca Nacional d'Espanya ja té, a la paret del seu Saló Italià, amb el retrat que el fotògraf d'Almeria Pérez Siquier va realitzar al Premi Cervantes 2019 Joan Margarit, poeta a qui el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha qualificat d'”home bo i conciliador”. Durant un acte d'homenatge, Rodríguez Uribes va presidir la cerimònia en la qual la BNE va penjar en el saló on estan tots els retrats dels Premis Cervantes la foto que Pérez Siquier va fer a Margarit al pati de la seva casa de Sant Just Desvern.

Un moment que la vídua del també Premi Nacional de Poesia, Mariona Ribalta, va recordar molt emocionada: “Va estar tot el dia a casa; Pérez Siquier és amic nostre i va mostrar molt afecte en fer aquesta foto que van triar entre moltes”. Ribalta ha agraït a la BNE per tenir des de 2010 el llegat del poeta, qui, segons va recordar, no tenia més que paraules d'agraïment per la institució qui anava a conservar tota la seva producció, tant l'escrita com la digital. Acompanyada a tot moment pels seus fills, Mónica i Carles, Ribalta va escoltar les paraules del ministre Uribes, qui ha qualificat Margarit d'”arquitecte de les paraules i les escultures i d''home bo”. “Deia Joan que els seus poemes escrits en català i castellà no s'enfadaven perquè en tots dos casos havien sortit de la mateixa ment creadora. D'aquesta manera crec que no li enfadaria al poeta que el seu ministre, així em va dir una vegada i em va commoure i va omplir d'orgull, l'evoqués de manera tan diversa amb la voluntat de comprendre la seva enorme dimensió”, va assenyalar.

E12J3x9XsAEipOV

Uribes també va enaltir “la riquesa polièdrica” de la mirada de Margarit “sobre la vida, l'amor, sobre la mort, la música, la literatura, sobre els sentiments més humans”. El ministre va demanar que penjar aquest retrat no sigui solament un homenatge, sinó també un “acte vindicatiu, un al·legat, el de la filosofia i el pensament d'un poeta savi, el de la fèrtil ingenuïtat del catedràtic d'estructures que somiava en un edifici d'un miler de pisos i no hi havia fonament capaç de suportar-ho, el de la mirada d'un home conciliador.”

Després d'aquest acte, la BNE va celebrar la taula rodona 'Conversa sobre el poeta i la persona', que va estar moderada per la periodista Pepa Fernández i va comptar amb Juan Cruz i Luis García Montero, director de l'Institut Cervantes.

Després, escriptors i amics de Margarit com a Benjamí Prado, Raquel Lanseros, Elvira Sastre, Martín López Vega, Jordi Gracia, Lola Larumbe i María José Rucio van llegir versos d''Animal de bosque', llibre pòstum del poeta.

Redacció / Fotos-Vídeo: BNE