Tornen les obres arqueològiques i de restauració al Castell d’Eramprunyà

Imprimeix

Els treballs, pertanyents a l’etapa 0 del Pla director del castell i subvencionada per la Diputació de Barcelona, es complementen amb la redacció d’un estudi geològic a càrrec de l’Ajuntament

Aquesta setmana ha començat una nova campanya de treballs d’excavació arqueològica i de consolidació arquitectònica al castell d'Eramprunyà de Gavà. Es tracta de la primera intervenció inclosa al seu Pla Director. Un document redactat per Arcadio Arribas i Cecília Sanjurjo, tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, lliurat a l’Ajuntament l’any 2017, que recull les actuacions a realitzar per garantir la pervivència del conjunt monumental i potenciar-ne el coneixement entre la ciutadania.

Castell Eramprunya 2

Els treballs que s’allargaran durant quatre mesos, s’encabeixen en l’anomenada etapa 0 del Pla, que inclou les intervencions prioritàries per preservar el castell. Comportaran una inversió de 200.000 euros, subvencionada per la Diputació de Barcelona dins del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals, en l’apartat d’Edificis singulars i elements patrimonials.

56A PLANOLS MESURES PRIOR C. ERAMPRUNYA2

La intervenció ha estat projectada per l’arquitecte Roger Guitart, que dirigirà els treballs en col·laboració de l’arqueòleg i arquitecte tècnic Eduard Piriz. Les obres han estat adjudicades a l’empresa Rècop. Restauracions i s’executaran atenent escrupolosament totes les mesures de seguretat establertes amb motiu de l’alarma sanitària per la COVID- 19.

Actuacions

L’actuació inclou bona part de les intervencions considerades prioritàries en el pla director del castell d’Eramprunyà, per garantir la integritat del monument i la seguretat de les persones.

Detallem a continuació les intervencions previstes: Ampliació del perímetre de tancament de protecció del recinte monumental, que ara deixa exposades tot un seguit d’estructures. Aquests treballs permetran incorporar al conjunt monumental el tram principal de la muralla, les darreres troballes arqueològiques (possible base d’una torre de la muralla) i les construccions annexes, actualment fora del recinte i que queden desprotegides. La intervenció inclourà l’anivellació prèvia del terreny, la modificació del recorregut d’algun tram de la tanca metàl·lica actual i l’allargament del traçatAmb l’informe favorable del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament s’ha procedit també, per part de l’ADF i l’empresa constructora, a la tala i esbrossada necessària dins del recinte tant per poder executar els treballs com per evitar la degradació de les construccions per l’acció dels arbres i arbustos. Una actuació que s’ha posat en coneixement dels responsables del Parc del Garraf, atès que el conjunt monumental es troba dins del seu àmbit.

Estudi geològic

L’etapa 0 del pla director del castell d’Eramprunyà també incorpora com a actuacions prioritàries la realització d’un estudi de risc geològic i la consolidació de la cisterna del recinte sobirà. Dues intervencions que quedaven fora de l’actual intervenció perquè no comptaven amb la necessària dotació pressupostaria.

Castell Eramprunya 3

La consolidació de la cisterna del recinte sobirà es posposa, atès que està protegida amb una coberta metàl·lica.

Intervencions

Els treballs que ara comencen suposen un pas definitiu per a la conservació i restauració del castell d’Eramprunyà. Un camí que es va iniciar l’any 2007 arran de la seva adquisició per part de l’Ajuntament, i la immediata creació d’una comissió cívica per elaborar propostes per a la seva recuperació.

L’any 2009, l’Ajuntament va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona per actuar sobre el monument, garantint-ne l’estabilitat, el coneixement, la difusió i la seguretat dels seus visitants.

Catell Eramprunya 4

En l’última dècada s’han realitzat diferents intervencions: aixecaments planimètrics, tancament, recerques arqueològiques, estudis històrics, treballs de consolidació i restauració (espadanya, coberta de l’església, façana de migdia, i altres), desbrossades, control de deformacions i protecció de la cisterna del recinte sobirà. També s’han dut a terme campanyes d’excavació arqueològica, a través de camps de treball per a joves.

Les actuacions establertes al Pla director estan distribuïdes en set etapes d’intervenció a llarg termini. Un cop finalitzada la darrera d’elles, s’hauran restaurat els diferents recintes del castell (sobirà, jussà i clos) i s’haurà dut a terme una nova adequació de tots ells per a la visita pública.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà-Diputació de Barcelona