Buenos Aires i Montevideo recorden la molinenca Margarida Xirgu

Imprimeix

Àngels Ponsa va remarcar el compromís amb els valors democràtics d’una actriu que va haver de fer el camí de l’exili i va viure trenta-tres anys entre l’Argentina i l’Uruguai

El Casal de Catalunya de Buenos Aires i el Teatro Solís de Montevideo van acollir dues conferències presentades per la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa i que van comptar amb la presència de la comissària de l’Any Xirgu, Ester Bartomeu. Les ponències van anar a càrrec de Xavier Albertí, director del TNC, que va recuperar l’etapa catalana de Xirgu; Daniela Bouret, directora del Teatro Solís, que va parlar llegat que l’actriu va deixar a l’Uruguai i Ricardo Ramon, director del Centre cultural d’Espanya a Montevideo, que va explicar l’itinerari de la intèrpret per diferents països del continent llatinoamericà com Cuba, Xile o Colòmbia.

xirgu arguru 2

Àngels Ponsa va voler ressaltar el reconeixement a l’actriu Margarida Xirgu des  del Govern, en tots els seus vessants, tant de la seva carrera professional d’intèrpret, com de dona transgressora per a la seva època i el seu compromís amb els valors democràtics que la van portar a fugir a l’exili durant la dictadura franquista.

Els dos teatres van registrar una bona assistència de catalans residents a les dues ciutats i persones que van conèixer l’actriu. Les cloendes es van viure amb molta emoció, des de Buenos Aires amb la interpretació d’”Els Segadors” i de cançons populars catalanes, interpretades per l’orfeó del Casal de Catalunya i, a Montevideo, amb la cloenda de la seva alumna i gran actriu uruguaiana, Estela Medina.

xirgu arguru 3

L’Any Xirgu, que clourà el proper mes d’abril, continuarà rendint homenatge a l’actriu amb diferents activitats com taules rodones, lectures dramatitzades de les seves obres i la itinerància de l’exposició “Margarida Xirgu. L’actriu i la dona”.

Redacció / Fotos: AP