Premi internacional de disseny per a un edifici de Sant Feliu

Imprimeix

Es tracta d’uns prestigiosos premis anuals de disseny que s’atorguen als Estats Units en diverses categories.

La finca de l’escola, ubicada a la riera de Pahissa, 3, ha estat totalment rehabilitada per l’arquitecte Pepe Gascón.

Les obres de millora i ampliació, que es van iniciar al juny de 2010, han suposat l'enderrocament de les parets interiors de l'edifici i la redistribució dels espais de les quatre plantes de l'immoble.

El projecte aporta una solució innovadora a la irregular i complexa geometria del solar on es troba l’edifici. Alguns dels aspectes innovadors del disseny arquitectònic són els espais comuns diàfans i plens de llum natural, la façana amb grans finestres i una successió de franges perimetrals pintades de negre, així com un cos de forma triangular de més de 300 m2 que ha permès augmentar el tamany de la planta baixa i del soterrani de l’immoble.

L'obra s’ha fet amb l’objectiu de respectar al màxim la façana principal de l'equipament ja que està catalogada com un element d'interès històric i artístic del patrimoni local. L’edifici, d’estil neomedieval, data del segle XIX i l’any 2005 va ser cedit per l’escola Bon Salvador a l’Ajuntament de Sant Feliu.

La reforma s’ha fet amb la utilització de materials contemporanis com l'acer i el vidre que contrasten amb la pedra i el fang de les parts antigues de l'edifici. A l’interior, s’han habilitat diverses aules i sales per a fer tallers, així com cuina, menjador, bugaderia, vestidors, banys i estances de diversos usos. A la teulada, s’hi ha instal·lat paviment de cautxú, per tal que els alumnes de l’escola puguin utilitzar-la com a espai d’esbarjo.

L'actuació, que té un cost de més d’1,7 milions d’euros, ha estat finançada a través del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local atorgats pel Govern central.

L'escola Xamfrà-Sant Miquel, creada l’any 1982, ofereix diferents programes formatius a joves d'entre 16 i 21 anys amb dificultats d'aprenentatge o amb discapacitats psíquiques lleus que volen aprendre un ofici. Properament es traslladarà de nou a l’edifici rehabilitat.

Redacció | Foto: José Hevia