El 31è Festival Altaveu vol despertar la curiositat i reivindicar la veu

Imprimeix

Durant els dies 6, 7 i 8 de setembre passaran per diversos espais de Sant Boi artistes de diferents nacionalitats i variats registres i missatges, com Wilko Johnson, The Mani-Las, Deltonos, Eric Montefusco, John Paul Keith o Delgres

El Festival Altaveu de Sant Boi ha desvelat el contingut de la 31a edició de l’esdeveniment musical degà de Catalunya, enguany amb la necessitat d’observar, descobrir i compartir que simbolitza el cartell del seu programa. L’Altaveu convertirà Sant Boi en epicentre de la música del 6 al 8 de setembre de 2019.

La veu segueix essent l’element central de la nostra programació: la veu com a instrument musical i com a transmissora d’idees, missatges, desitjos, protestes… que mouen les relacions humanes, ja que al llarg de tot aquest recorregut ella ha estat la protagonista imprescindible d’aquesta festa de la música que té lloc a Sant Boi de Llobregat.

Durant aquest temps han passat pels escenaris de la ciutat noms, ja consagrats, com Joan Manel Serrat, però també altres que encara no ho eren, com Love of Lesbian o Sidonie, i que després han marcat el pols de l’escena musical del país.

Marem Ladson

Aquesta 31a edició manté l’esperit de seguir descobrint aquelles joies d’avui, ahir i sempre que sobreviuen en el procel·lós mar de la música popular contemporània. Defensem les guitarres elèctricas de Wilko Johnson, The Mani-Las, Deltonos, John Paul Keith… Traiem el cap a les fusions caribenyes de Delgres, o mediterrànies de Trovadores de las 3 Culturas (Eduardo Paniagua, Pedro Brurruezo i Wafir S. Gibril). Volem compartir el futur de dues de les veus femenines més interessants de la península: la gallega Marem Ladson i la vasca Elena Setién. Volem manifestar la nostra absoluta admiració i respecte per un dels millors cantautors en castellà de les darreres quatre dècades: Javier Bergia. Gaudirem amb el power pop de Yawners i pensarem amb les cançons d’Enric Montefusco, autèntiques càrregues de profunditat en el mar de la indiferència dels nostres dies. Tot plegat compartit amb els debats, fira de discos i llibres musicals, cinema documental musical, tallers… que emboliquen aquests tres dies amb activitats pensades per a tots així com la nostra proposta musical perquè les famílies comparteixin música en directe.

wilko Photograph Will IrelandFuture PublishingRex Features e1549387846776 1024x722

L’Altaveu és un festival que busca la seva veu singular enmig d’un panorama saturat de festivals. Portem ja 30 anys i, si hem arribat fins aquí, ha estat, sense dubte, per aquesta necessitat de trobar el nostre territori propi. Sigueu benvingudes totes les sensibilitats.

John Paul Keith Jimmy Jazz Gasteiz 2019

Altaveu Frontera

Una de les característiques de l’Altaveu és l’espai dedicat al concurs de bandes emergents ALTAVEU FRONTERA. Després de rebre més d’un centenar de propostes i de seleccionar, en diverses fases d’escolta (contant també amb la votació popular oberta a la xarxa) de totes i cadascuna, quatre són les premiades que obriran durant dos dies del festival la programació dels escenaris de la plaça de l’Ajuntament i de Can Massallera. Des de Figueres (Girona) ens arriba JOINA, una proposta  en què el piano es troba amb el rap en clau rotundament femenina. EL SOMBRERO DE COLOR arriba des de Castelló amb una personal manera de convertir el funk i el rock en una proposta de ball per a tots els públics. THE STOCKETS són la proposta local de Sant Boi de Llobregat que desborden energia i complicitat.  I la quarta proposta guanyadora de l’Altaveu Frontera és MAGALI SARE que, des de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) enlluerna amb una veu privilegiada i seductora.

maxresdefault stockets

L’ALTAVEU FRONTERA és un concurs que ja ens va permetre descobrir Love Of Lesbian, Maika Makovski, Sidonie, Manos de Topo… i molts més que avui són ja artistes consagrats. Esperem seguir descobrint nous talents que compartir amb tothom.

A més, el programa presenta "A.M.A" (Acadèmia Musical Altaveu, Sant Boi de Llobregat). Des de fa tres anys, una de les novetats del festival és la incorporació al cartell d’una proposta de producció pròpia comptant amb els músics de la ciutat. A 2017 es va anomenar “REGIRA”, l’any passat “Alça la veu” i enguany A.M.A. neix com un projecte de futur i continuïtat a l’ALTAVEU que iniciarà la seva marxa el dissabte 7 de setembre, a les 20.30 h, a la plaça de l’Ajuntament.

Altaveu +

L’Altaveu va més enllà dels concerts musicals sota el nom d’Altaveu +. Enguany destaca la Fira del Disc i del Llibre Musical, els 7 i 8, a la rambla de Rafael Casanova, que estarà acompanyada per Dj’s de la ciutat. En el mateix escenari tindran lloc les “Converses”. La primera versarà sobre l’experiència de la dona en la indústria musical, dirigida per Reyes Torío. I la segona girarà al voltant de la música Trap, conduïda pels autors del llibre “Trapologia”, Borja Bagunyà i Max Besora. Les dues “Converses” tindran lloc a les 13 h, els dies 7 i 8, respectivament.

El festival segueix apostant pel cine documental musical en col·laboració amb el festival In-Edit. Enguany la sessió doble gratuïta comptarà amb les projeccions de Janis: Little Girl Blue (2015) i The Ecstasy of Wilko Johnson (Julien Temple, 2015) el 8 de setembre, a les 19 h, als Cinemes Can Castellet.

Com a novetat d’aquesta edició, el dissabte 7, a Cal Ninyo, s’impartirá el taller gratuït “Dissenyem la portada d’un disc”, a càrrec del reconegut dissenyador de Sant Boi, Ivan Castro.  

A més d’aquestes activitats, cal destacar la programació per al públic familiar. Hi haurà tota una sèrie d’actuacions i tallers adreçats a apropar les famílies a la música i la cultura que vehicula el festival i a despertar la seva curiositat cap a estils musicals no tan convencionals.

Premis Altaveu

I com cada any, el festival es completarà amb una edició més dels Premis Altaveu de la música catalana. El dia 5 de setembre, just abans d’inaugurar el festival, tindrà lloc l’acte de lliurament dels guardons pel reconeixement dels artistes, entitats i iniciatives que, d’una manera destacada, han enriquit la música produïda a Catalunya durant els darrers dotze mesos.

premis altaveu 15 foto premiats1 1024x625

Enguany el Jurat Altaveu ha escollit un total de 7 premiats que es donaran a conèixer pròximament.  Artistes com Pau Riba, Manel, Sílvia Pérez Cruz, Albert Pla, Peret, Ojos de Brujo, Estopa, Lluís Llach, Roger Mas o Maika Makovski; programacions com el Festival de Flamenc de Ciutat Vella, el Sónar, el Festival Internacional de Jazz de Terrassa, el Faraday; i professionals com la Discográfica B-Core, Verkami, el Taller de Músics, Heliogàbal, el Colectivo No Callarem, entre altres, han estat alguns dels premiats en edicions anteriors.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat-Arxiu