Contorno Urbano, guanyador del premi d'art urbà de Sant Vicenç

Imprimeix

Sota el nom de ‘Vincles’, la proposta potencia el treball en comunitat per escampar pintures murals per diversos indrets del municipi, amb la participació d’artistes professionals que treballaran conjuntament amb ciutadania i entitats locals

La Fundació Contorno Urbano, guanyadora del premi d’art urbà convocat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, ja ha iniciat el procés participatiu per planificar, conjuntament amb la ciutadania i entitats locals, les diverses actuacions que s’hi duran a terme. Sota el nom de Vincles, la proposta potencia el treball en comunitat amb l’objectiu de trencar barreres urbanístiques mitjançant l’art com a font d’expressió i d’unió entre barris.

vinclesfundacioncontornourbano

Amb aquest premi, l’Ajuntament fa un pas més en la promoció de l’art urbà, un projecte que es va començar a treballar fa un any des de diferents departaments i que ha derivat en la convocatòria d’aquest concurs. Es dona així impuls a la iniciativa de cultura urbana, amb un fort component participatiu, que va sorgir inicialment a la xarxa comunitària de l’Implica’t per Sant Josep i que s’estén ara a altres barris.

dsc 4174 44626995680 o 300x200

Ja s’ha iniciat el contacte amb associacions i veïnat per començar a treballar en les intervencions artístiques que es faran a diversos punts del municipi. En aquesta línia, per exemple, hi ha prevista la participació d’artistes professionals que treballaran conjuntament amb joves i entitats locals per escampar l’art a diferents murs i escales del poble. Fins al mes de desembre, tindran lloc una vintena d’actuacions artístiques per ambientar aquests espais.

Vincles s’estructura en tres grans eixos:

Sutura urbana. Es pintaran els murs dels ponts que travessen la via del tren per transformar aquesta barrera urbana en espais expositius d'art i millorar la connexió entre barris, fent-hi més amable el pas de la ciutadania. Artistes de trajectòria i solvència tècnica visitaran Sant Vicenç dels Horts durant uns dies i faran un treball previ amb la comunitat per finalment executar l'obra mural. L'embrió d'aquesta experiència és el projecte 12+1, que ja es va iniciar al gener amb la pintura de dos murals a càrrec de Musa i Siro. Amb Vincles, el projecte 12+1 continua fins al desembre, de manera que cada mes es pintaran dos murals diferents al pont del carrer de Rafael Casanova. A banda, també hi haurà actuacions artístiques al pont de la Soledad, al de Ciudad Real amb la plaça de Narcís Lunes, al d'Anselm Clavé amb Sant Josep i al de Can Sàbat.

Espais interiors. Es pintaran diverses escales del barri de Sant Josep per reforçar i donar continuïtat al projecte "Ciutat en Vers", de foment de la poesia a l'espai públic. Artistes reconeguts faran estades d'entre 5 i 10 dies al poble per treballar amb la comunitat i aquesta participarà en totes les fases artístiques, és a dir, des del disseny fins a l'execució.

Microurbanisme. Es pintaran espais reduïts del barri de Sant Josep per fer-los més amables i adaptar-los a les inquietuds i necessitats de la ciutadania. En aquest cas també s'organitzaran residències d'artistes que treballaran amb la comunitat totes les fases de la intervenció.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts-Arxiu