El nou Teatre L’Artesà vol impulsar un projecte artístic participatiu

Imprimeix

El nou equipament cultural, que avui s’ha presentat, obre portes com a instal·lació renovada i pensada per a les exigències artístiques, culturals i ciutadanes del segle XXI, que alhora preserva la memòria i el valor social d'aquest espai per a la ciutat

Avui, dijous 28 de març, s'ha celebrat la presentació L'Artesà del Prat de Llobregat, com a teatre renovat i adaptat a les necessitats dels espectacles artístics del segle XXI, que alhora preserva la memòria i el valor social d'aquest espai per a la ciutat. La presentació ha tingut lloc dos dies abans que el teatre obri les seves portes a la ciutadania, a partir del dissabte, 30 de març. La presentació d'aquest matí ha anat a càrrec dels codirectors de L'Artesà, Cristina Alonso i Cèsar Compte; els directors de Cultura i Urbanisme de l'Ajuntament del Prat, Rafa Milán i Fernando Domínguez, respectivament; i els arquitectes Manel Bosch i Joan Forgas (responsables del projecte arquitectònic de L'Artesà).

D2wB BGWsAEwTRU

El nou equipament cultural vol traspassar els límits del teatre convencional. Vol ser un espai viu i participatiu on convisquin l'exhibició d'espectacles de qualitat amb activitats de formació i de suport a la creació perquè la ciutadania del Prat hi pugui viure experiències artístiques en primera persona. Serà també el node central del programa d'Arts en Viu de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, una política pública pionera a Catalunya per facilitar l'accés i la participació de la ciutadania en igualtat d'oportunitats a les activitats artístiques. Aquest programa s'emmarca en el projecte de ciutat del Prat de Llobregat que considera educació, cultura i comunitat motors de canvi social per incentivar la participació, el compromís i l'esperit crític de la ciutadania.

Programació
Les actvitats s'iniciaran dissabte 30 de març amb unes portes obertes gratuïtes (visites guiades, espectacles familiars, tastets escènics...) per donar a conèixer l'equipament a la ciutadania i continuarà amb la programació de diversos espectacles per a tots els públics. Al web teatrelartesa.cat, es pot consultar més informació o reservar entrades per a aquestes activitats.

Més de 5.000 m2

L’Artesà compta amb més de 5.000 m2 dedicats al teatre, la dansa, la música i el circ. El projecte arquitectònic de L'Artesà ha combinat la necessitat d'adaptar el teatre als requeriments de les arts escèniques del segle XXI amb la preservació de la memòria de les persones en aquest espai, de gran valor social per a la ciutat. També s'ha tingut en compte la implantació de l'edifici en l'entorn que l'envolta (amb el Cafè L'Artesà, el seu pati i l'arbrat). Al mateix temps, s'ha fet realitat un concepte arquitectònic basat en la funcionalitat i la sostenibilitat, amb una organització interna flexible i amb espais capaços de donar resposta als requeriments d'un equipament teatral modern, que també és respectuós amb el medi ambient i accessible a les persones amb diversitat funcional.

inmaq 11 retocada

La seva distribució està dividida en una sala gran amb 611 localitats, una sala petita amb una capacitat de fins a 160 espectadors, tres sales d'assaig i diversos espais auxiliars (vestíbuls, camerinos, despatxos, magatzems, etc).

inmaq 5 9

inmaq 4 10

inmaq 1 11

Tres pilars

Un projecte amb tres pilars: l'exhibició d'espectacles, la formació i la creació artística. La diversificació de la seva activitat i el fet de no centrar-la exclusivament en l'exhibició contribuirà a la sostenibilitat artística del projecte. D'aquesta manera, es pretén que la ciutadania vagi més enllà del rol d'espectador i també tingui l'oportunitat de viure experiències artístiques en primera persona.

Pel que fa a la programació de L'Artesà, s'hi faran des de grans produccions teatrals i dansa de gran format fins a l'escena més contemporània, on la proximitat hi juga un paper més que destacat. Se cercarà sempre l'equilibri entre les propostes més comercials i les més independents, entre allò local, estatal i internacional i, sempre, des del respecte per la tradició i amb una aposta decidida per la innovació. Es buscarà el gaudi del públic, però alhora el compromís i la força reivindicativa de l'escena.

Un projecte artístic de ciutat comunitari, participatiu i accessible. L'Artesà serà el node central del programa d'Arts en Viu, que connectarà els diferents equipaments i projectes que treballen en aquest àmbit (El Modern, La Capsa, El Cèntric i els diferents centres cívics de la ciutat), per fer coherent i complementària la seva tasca. El teatre Modern del Prat passarà a funcionar com a tercera sala de L'Artesà, destinada a espectacles de creació local d'entitats culturals i teixit educatiu (festivals de fi de curs, exhibicions escolars, etc).

inmaq 10 retocada

El programa s'organitza a partir d'un model en xarxa, en què els diferents equipaments treballen de manera col·laborativa i oberta amb la ciutadania, les associacions i entitats locals, L'Escola d'Arts en Viu i la resta de centres educatius de la ciutat i d'altres projectes ja existents com IntersECCions, que promou els vincles entre el món educatiu i cultural i la comunitat, situant també educació i cultura com a motors de canvi social. Aquest model de treball en xarxa del sistema d'Arts en Viu del Prat de Llobregat representa una política pública pionera a Catalunya.

Preus assequibles

L'Ajuntament també mantindrà a L'Artesà la seva política de preus assequibles, per garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a la cultura. A més, coincidint amb l'obertura del teatre, també unificarà els preus dels diferents equipaments culturals de la ciutat. El preu màxim d'una entrada serà de 15 euros, que es podrà veure reduït un 33% amb la compra anticipada o fins a un 40% a través dels abonaments.

inmaq 9 0

Un model de governança innovador: la codirecció del teatreCristina Alonso i Cèsar Compte, amb una dilatada experiència en la direcció artística i la gestió cultural, són els codirectors de L'Artesà. Tant aquesta codirecció com el funcionament en xarxa, amb la implicació de les entitats del teixit escènic i musical de la ciutat amb taules de treball compartides, constitueixen un model de governança innovador, davant de la majoria de teatres que aposten per una direcció unipersonal.

Redacció / Fotos: Aj. El Prat de Llobregat