'Fisonomia del modernisme', primera exposició de l'Any Jujol140

Imprimeix

Una selecció de fotografies de detalls d'edificis modernistes, fins al 30 de setembre, al Centre Jujol-Can Negre

El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull fins al 30 de setembre 'Fisonomia del modernisme', la primera exposició de l'Any Jujol140 al municipi baixllobregatí. La mostra presenta una selecció de fotografies del modernisme català fetes per l'arquitecte Toshiaki Tange, que ha captat multitud de detalls que sovint passen desapercebuts.

En l'exposició, que s'inaugura avui dijous 6 de setembre a les 20 hores, es pot veure, entre d'altres, un recull de fotografies de diferents edificis modernistes realitzades als anys setanta del segle XX en pel·lícula de blanc i negre. Entre aquestes imatges destaquen diverses obres de l'arquitecte Josep Maria Jujol, com una fotografia de 1978 de la façana de Can Negre, edifici que acull l'exposició.

Foto Exposicio Jujol140

La mostra també inclou diferents composicions que agrupen multitud de detalls del modernisme que podem observar a Catalunya. Vidrieres, portals, picaportes, finestres, acabats de façana, cares, figures d'animals de pedra o de ferro són alguns dels detalls d'edificis modernistes que Toshiaki Tange ha captat amb la seva càmara i que ara mostra en aquesta exposició.

"He captat detalls que van fer els arquitectes modernistes, detalls que no es veuen a peu de carrer o que passen desapercebuts per a la gent, com per exemple portals per davant dels quals passem cada dia i que van suposar un gran esforç per als arquitectes d'aleshores per tal de dissenyar-los un a un i que són tots diferents", ha explicat Toshiaki Tange.

Entre les imatges que ha fotografiat Tange hi ha detalls de diverses obres de l'arquitecte Josep Maria Jujol, com ara de Can Negre, la Torre de la Creu i la Casa Rovira (Sant Joan Despí), de l'església de Vistabella (la Secuita), de la Casa Bofarull (els Pallaresos) o de la Torre Sansalvador (Barcelona). Tange considera que Jujol és "un personatge interessant dins del modernisme i, per desgràcia, poc conegut i poc valorat."

place 9

L'arquitecte destaca que Can Negre "és un edifici on es percep l'evolució de Jujol, és una obra de gran importància. Jujol és un artista que mostra una imaginació molt abundant. Per exemple, ell va ser qui va dirigir els balcons de la Pedrera. He fotografiat tots els balcons i hi ha una quantitat de solucions de ferros impressionant i una gran varietat expressiva, de materials i de tècniques. És impressionant com una persona pot imaginar aquesta quantitat de detalls", apunta Tange.

'Fisonomia del modernisme' és la primera exposició que l'Ajuntament de Sant Joan Despí organitza en el marc de la commemoració de l'Any Jujol140, el moviment artístic, cultural i social que vol difondre la figura de Josep Maria Jujol, tot coincidint amb el 140 aniversari del naixement d'un arquitecte que és referent del modernisme català.

L'Any Jujol140 es perllongarà fins setembre de 2019 i inclourà l'organització d'activitats culturals, lúdiques, comercials, turístiques, patrimonials, promocionals, socials i ciutadanes, a Sant Joan Despí, ciutat que promou l'esdeveniment, i també en altres municipis vinculats a la figura de Josep Maria Jujol i al seu llegat arquitectònic.

Exposició 'Fisonomia del modernisme'

Del 6 al 30 de setembre de 2018 (inauguració dijous 6 a les 20 h)

Centre Jujol-Can Negre

Pl. de Catalunya, s/n

Tel. 93 373 73 63

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'exposicions:

De dilluns a divendres de 10 a 13 h

De dilluns a dijous de 17.30 a 20 h

Diumenges de 12 a 14 h

Redacció / Fotos: Aj. Sant Joan Despí-Arxiu