El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà torna amb molta força

Imprimeix

Enguany se celebrarà del 14 al 21 d’octubre amb una programació amb prop de 70 espectacles representats per 47 companyies, provinents de 10 països

El XVIII Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat-Memorial Charlie Rivel, que e celebrarà del 14 al 21 d’octubre, és un festival biennal que se celebra des de l'any 1984 i que té la missió de difondre la vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. Està reconegut com un dels més prestigiosos d'Europa i és un referent internacional.  El Festival va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i fer del municipi baixllobregatí, la ciutat dels pallassos amb espectacles a la Carpa principal, però també a les escoles, a les residències de gent gran i als espais públics amb l'objectiu de posar en valor la figura dels pallassos i pallasses i mostrar al públic l'ampli ventall de registres del llenguatge del clown: des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals passant per les actuacions al carrer. En les darreres edicions el Festival ha volgut reivindicar i donar visibilitat a la figura de les pallasses com a artistes amb presència en aquest art, perquè la complexa tasca de fer riure no entén de gènere, al contrari, l'humor és una arma poderosa contra les desigualtats.

27270dd0 112f 444e 8149 5f576037a990

2f283d92 2e6a 46f9 90fc ba9faa7806ba

Setena espectacles

El festival arribarà amb una programació repartida per carrers, places, mercats, teatres, escoles, biblioteques, casals i residències d'avis que gaudiran de prop de 70 espectacles representats per 47 companyies, provinents de 10 països (Austràlia, Canadà, Rússia, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Argentina, etc); a més de Catalunya, València, Castella i Lleó, Andalusia, Galícia, Euskadi i Madrid amb espectacles de gèneres i estils per a tots els gustos.

Primers artistes confirmats

Pallasses i pallassos vinguts d'arreu ens presentaran els seus espectacles durant els 8 dies del festival a molts espais diferents. Destaquem la companyia AGÀ Boom, de Rússia; Paolo Nani que repetirà amb  La carta i també farà Jekyll on ice al carrer; Pepa Plana amb el primer bolo del nou espectacle Clàssiques conjuntament amb Noël Olivé; Chris Lyanam torna al festival desprès d'un grapat d'anys amb una proposta innovadora que no deixarà indiferent a ningú, Ericthefred; LAS XL amb el seu show Abandóname mucho. Altres companyies amb llargues trajectòries i que també formaran part d'aquesta edició del festival són Panettone Brothers, Cirquet Confetti i Gromic.

dfdd852f 8a87 4684 a6fb b44682ab6e00

f54eff92 dd3d 44e7 811f 3e6a13bc2ff1

Nas d’Or i director artístic

El Festival enguany atorgarà el Nas d'Or a Claret Papiol i March, Claret Clown, per la seva renovació del pallasso clàssic al llarg de més 40 anys de trajectòria constant. És cofundador de les companyies "Germans Poltrona", "Circ Cric", "Cia. Còmica La Ganga" i "Claret Clown". El lliurament del Nas d'Or es farà el dijous dia 18 d'octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival. El lliurament del Nas d'Or es farà el dijous dia 18 d'octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival.

ImageResizer

El director artístic d'aquesta edició del festival és Jordi Juanet 'Boni', qui agafa per segona vegada les regnes del certamen (la primera va ser l'any 2010 on va compartir la direcció artística amb Àlex Navarro). Jordi Juanet té una gran trajectòria com a artista de circ i ha realitzat molts espectacles amb la seva pròpia companyia i amb d'altres, girant arreu del món.

Foto TroupeCirc previa 3 BoniA David Ruano TNC

Gala ALAPiSTA!

El festival comptarà amb la gran carpa instal·lada a la plaça Catalunya on s'hi faran els espectacles per escoles i també la Gala ALAPiSTA!. La gala és repetirà de dimecres a dijous amb el mateix format i comptarà per primer cop amb una presentadora, Jimena Cavalleti, que a l'hora en serà la directora. Una gala molt internacional amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions i artistes vinguts de 7 països diferents. Claret Clown és farà una versió del famós número d'en Charlie Rival molt personal.

Noves fornades

Enguany el festival aposta per donar suport a joves companyies que comencem la seva carrera i que els ha reservat un lloc a la programació. Cies com Lepuant, Trasla2, Filigranes o Mireia Miracle, entre altres, que presentaran els seus espectacles dins la programació del FIPC.

031 palla

Coproducció del Festival

Aquest any es va obrir una convocatòria per a coproduir un espectacle de nova creació que s'estrenarà durant el Festival. Es varen presentar 8 propostes i l'escollida ha sigut la companyia Bucráa Circus amb l'espectacle El gran finalUna aposta decidida del certamen per donar ajut econòmic i logístic a un projecte de pallassos en fase de construcció. L'espectacle farà l'estrena absoluta el dissabte 20 d'octubre a les 18 hores a la plaça de l'Ajuntament de Cornellà.

4fe166b8 6e74 49b8 ae94 4dcbe724aba9

Workshop
Els dies 17, 18 i 19 d'octubre (matí i tarda), tindrà lloc el taller per a professionals impartit pel clown italià Paolo Nani que es realitzarà al CITILAB. Serà gratuït, prèvia inscripció.

Redacció / Fotos: La Costa Comunicació