S’inaugura la primera Setmana Xirgu a Molins de Rei

Imprimeix

L’acte inaugural s’ha dedicat a donar a conèixer la biografia de l’actriu molinenca

L’acte inaugural de la I Setmana Xirgu, amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, s’ha dedicat a donar a conèixer la figura i obra de l’actriu molinenca Margarida Xirgu així com a posar en valor el paper de la dona en el teatre. Els encarregats han estat Antonina Rodrigo, biògrafa oficial de la Xirgu, i Francesc Foguet, professor universitari especialitzat en el teatre català. Margarida Xirgu i Federico García Lorca han estat més presents que mai en aquest acte que ha estat conduit per Araceli Bruch, de l’Associació Dramàtica de Barcelona (ADB), i que ha presidit el regidor de Cultura, Carles Ros.

La primera intervenció d’Antonina Rodrigo va centrar-se en l’obra de Lorca – Mariana Pineda – i en la seva posada en escena a càrrec de la Xirgu. Mariana Pineda narra la vida de la lliberal granadina executada per la restauració de Ferran VIIè i estrenada durant la dictadura de Primo de Rivera. A la Xirgu no li va tremolà la mà a l’hora de posar en escena l’obra del seu amic García Lorca.

hqdefault

D’algra banda, Francesc Foguet va destacar que “des de jove, Margarida Xirgu va mostrar una vocació indomable pel teatre” i va afegir que “en pocs anys esdevé l’actriu més prometedora de l’escena catalana. Un cop d’atzar la du a emprendre la primera tournée a Amèrica i a triomfar a Madrid. Elogiada pels sectors intel·lectuals d’esquerres i bescantada pels reaccionaris, es converteix en l’actriu republicana per excel·lència.”

Tant Antonina Rodrigo com Francesc Foguet van destacar que des del 1936 i fins a la seva mort, Margarida Xirgu desenvolupà en terres americanes una brillant i incansable trajectòria com a actriu, directora i pedagoga: “A l’escena, mai no deixa de ser atrevida, innovadora i apassionada. En la vida real, és una dona intel·ligent, compromesa i sensible, que lluita contra la feblesa i la nostàlgia. Autèntica llegenda encara viva en la mitologia teatral; la Xirgu ha estat una de les actrius catalanes de més projecció internacional.”

El regidor de Cultura, Carles Ros, va agrair la presència tant de Rodrigo com de Foguet i va felicitar Ignasi Roda, president de l’ADB, pel magnífic programa que es portarà a terme en aquesta I Setmana Xirgu, amb un Taller de Teatre que va iniciar-se ahir mateix a la Federació Obrera i que continuarà a la Sala Gòtica, a més d’un Concurs de Teatre Breu Premi Subirà el diumenge 1 de juliol durant tot el dia al Foment Cultural i Artístic, i que finalitzarà amb la proclamació del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu el dilluns, 2 de juliol, a les 19.30 h, a la Sala Gòtica.

Redacció / Fotos: Aj. Molins de Rei-Arxiu