El Festival Altaveu arriba enguany a la trentena edició

Imprimeix

Un nou guardó premiarà la veu com a instrument musical però també com a gran difusor d'idees en un moment en què la llibertat d'expressió passa per hores baixes

L'Altaveu, el Festival de la Música i Cançó de Sant Boi de Llobregat, se celebrarà aquest any, del 7 al 9 de setembre, i arribarà a les trenta edicions amb la reivindicació del paper de la veu com a eix central de la programació. En aquest sentit, l'organització del festival ha anunciat la creació d'un nou guardó cridat a premiar les veus més interessants del panorama musical, en un moment en què la llibertat d'expressió passa per hores baixes. Un fet —la reivindicació de la veu— que casa amb una de les senyes fundacionals del festival, la cançó d'autor i protesta.

IMG 1894

Documental
La celebració de tres dècades d'Altaveu compta amb el rodatge d'un documental especial, produït per Tots Sants i que s'estrenarà a l'edició 2018 del festival In-Edit de cine i documental musical. A més a més, es programarà una exposició retrospectiva de cartells de la trentena d'edicions del festival, amb textos de context a càrrec del periodista musical Jordi Bianciotto.


Tot i la necessària mirada al passat, l'Altaveu continua mirant endavant des de l'experiència, volent ser un aparador de noves i interessants propostes musicals que afloren a casa nostra i, alhora, a la resta del món. Així, a part de donar cabuda al talent local, el festival continuarà equilibrant el cartell amb noms internacionals sota el prisma de la cerca de la qualitat per damunt de qualsevol altra consideració. Un objectiu que casa amb el caràcter públic del festival i de fer descobrir noves propostes de qualitat al gran públic.

Més enllà dels concerts

Des de fa dos anys, l'Altaveu també persegueix l'objectiu de construir un espai que vagi més enllà de les actuacions en directe. El festival compta amb una programació complementària vinculada a la música a través de documentals, exposicions, xerrades, una fira del disc i el llibre i activitats familiars relacionades per tal de captar a pares i fills.
 
Ciutat de música i creativitat

L'Altaveu també vol consolidar, en aquest 30è aniversari, l'aposta per reivindicar el teixit creatiu local, ja iniciat l'any passat amb el plat fort del Regira, un espectacle multidisciplinari de producció pròpia que va unir el talent de diferents artistes locals. En aquesta línia, aquest any el festival prepara un espectacle propi que unirà artistes catalans reconeguts amb músics locals en un projecte comú de posada en valor a la veu com a element transmissor musical al servei d'un missatge universal compromès amb els valors socials i llibertats vinculades als drets essencials. Després de trenta edicions, l'Altaveu torna a l'arrel, al punt de partida: la veu. L'espectacle porta per nom "Alça la veu" i comptarà amb l'artista santboiana Dolo Beltrán com a mestra de cerimònies.

dolobeltran

Per últim, i com cada any, juntament amb els grups principals, el públic tindrà l'ocasió de veure en directe els finalistes de l'Altaveu Frontera, la secció competitiva de bandes emergents que, any rere any, des de 1993 sorprèn el públic del festival. Noms com Love of Lesbian, Sidonie, Manos de Topo o D'Callaos van ser els elegits quan iniciaven els seus projectes. Alhora, l'Altaveu comptarà amb una edició més dels prestigiosos Premis Altaveu de la música catalana. Des de 1989, aquests guardons reconeixen els artistes, entitats i iniciatives que d'una manera destacada han enriquit la música produïda a Catalunya durant els últims dotze mesos.

Sobre el festival Altaveu

Altaveu és un festival de línia oberta i plural. El pes específic dels noms propis —les individualitats—, el valor dels autors de casa i una promíscua debilitat per la barreja de llengües, cultures, estètiques i sonoritats, és la definició més característica d'aquest festival, el més antic de Catalunya i celebrat de forma ininterrompuda des de 1989. Seguint la trajectòria que el caracteritza, l'Altaveu s'estructura de la següent manera: Programació Altaveu, amb actuacions de personalitats musicals de primera línia; Altaveu+, la programació musical complementària a la música en directe; l'Altaveu Frontera, una secció competitiva de grups revelació del panorama musical català; i els reconeguts Premis Altaveu de la música catalana. Aquest 2018 es celebra la 30a edició durant els dies 7, 8 i 9 de setembre.

Redacció / Fotos: Arxiu