S’inaugura a Molins l’exposició “Telescopi Assumpció Català”

Imprimeix

La mostra, que es podrà veure fins al 23 de febrer, està inclosa dins el marc del Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

El passat dimarts 13 de març es va inaugurar l’exposició “Telescopi Assumpció Català”, el primer amb nom de dona a l’Estat. Aquest telescopi es troba a l’Observatori-Aula del Parc Astronòmic Montsec (PAM) i duu el nom de la física Assumpció Català i Poch, que va ser professora de la Universitat de Barcelona entre el 1953 i 1990, primera astrònoma que va ser professora numerària en aquesta mateixa universitat i primera dona en l’Estat amb el títol de doctora en el camp de les matemàtiques (1971). L’exposició es pot veure del 13 al 23 de febrer a la sala d’exposicions de l’Agrupació Folklòrica (carrer Rafael Casanova, 26). L’horari d’accés a la mostra és de dilluns a divendres, de 18 a 20h.

expotelescop.jpg

L’exposició mostra i explica com es feia recerca als anys setanta i com es fa actualment. Recull també la importància del paper de la doctora Català com a dona pionera en el món de la recerca, obrint pas a futures dones investigadores. Al llarg de l’exposició també es poden conèixer els telescopis de recerca i divulgació del Montsec, al Centre d'Observació de l'Univers.

A l’acte d’inauguració van participar la presidenta de l’Agrupa, Marta Espona, la Regidora de Feminismes i Alliberament LGTBI, lLaura Munt i Dra. Francesca Figueres, professora titular de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona i sotsdirectora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), que va realitzar una visita guiada per l’exposició. A més, va destacar que la Dra. Assumpció Català va ser la primera professora titular d’Astronomia de tot l’Estat espanyol.

Redacció / Foto: Aj. Molins de Rei