La comarca debat a Esparreguera sobre el seu patrimoni

Imprimeix

Can Pasqual va acollir VIII Jornades on l’objectiu va ser repensar i integrar noves tendències en la gestió

Les VIII Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat, que van estar organitzades pel Consell Comarcal i el Centre d’Estudis amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es van celebrar a Can Pasqual (Esparreguera). A l’acte van assistir els ajuntaments de la comarca, entitats culturals, i experts i expertes dels diferents àmbits.

L’objectiu central va ser repensar i integrar noves tendències en la gestió del patrimoni identificant elements de reflexió i d’innovació. En aquesta edició es van buscar idees entre els diferents ponents i professionals experts per concretar què podem fer per gestionar millor escenaris específics del Baix Llobregat.

patrimoni.debat 2

La inauguració va anar a càrrec de l’Alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; la Cap de secció de l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, Teresa Reyes; el Director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC), Jaume Perarnau; la Presidenta del Centre d’estudis Comarcal, Conxita Sánchez; i el President del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, qui va destacar la importància d’entendre el Patrimoni de manera extensa, tenint present el patrimoni arquitectònic o arqueològic, el patrimoni natural i l’intangible.

Ponència central

Seguidament va tenir lloc la ponència central a càrrec de la doctora Paloma González, arqueòloga i professora titular del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona qui va destacar diferents elements, i va posar de relleu que la ciutadania és la que crea el patrimoni. Es va continuar la jornada amb la taula rodona en la que van participar: la Mònica Borrell, Directora del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona,  Ferran Puig, arqueòleg i alcalde de Torrelles de Llobregat , Ramon Ten, l’ex-cap del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya,  Esther Hachuel, directora del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, i Lluís Monfort, Conseller de Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal. Entre d’altres qüestions es va incidir en la importància de catalogar els bens, la identificació de les persones amb el patrimoni, i en la Llei de Patrimoni de la Generalitat que preveu dos tipus de bens els nacionals i els locals però no els comarcals, i que aquesta idea reduccionista pot limitar iniciatives comarcals com podria ser la Ruta del Romànic al Baix Llobregat

patrimoni debat 3

Mitjançant els tallers es van analitzar diferents casos específics del Baix Llobregat com: el Romànic, Monestir de Sant Ponç de Corbera, la Colònia Sedó o el patrimoni urbà de Sant Feliu de Llobregat. Les jornades van finalitzar amb una visita guiada a la Colònia Sedó a càrrec del Xavier Granel del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Redacció / Fotos: Consell Comarcal