El Prat de Llobregat exposa les xilografies de l'auca dels oficis

Imprimeix
Una mostra que posa en valor la xilografia catalana, l'art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic
La sala d'exposicions del Cèntric Espai Cultural acull des del passat 24 de novembre i fins el 13 de gener l’exposició itinerant “Xilografies. La fusta feta imatges. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI”. Una mostra que posa en valor la xilografia catalana, l'art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic. Aquests instruments de treball emprats pels impressors, constitueixen un arxiu gràfic de la història dels inicis del disseny industrial, la moda, la música, els oficis, els costums, les festivitats i la cultura popular de la societat preindustrial a Catalunya.
79472bf4 f79a 4b1c bf2c 1866cd0d7f1f

La mostra

L'espai expositiu mostra les xilografies de l'impressor manresà, Lluís Rubiralta, impreses el 1956 a escala de les matrius de fusta del segle XVIII, originals de l'auca dels oficis del taller de la família Abadal, llinatge d'impressors i gravadors de Manresa.

L'auca està formada per 48 imatges de 47 oficis com sabater, moliner, cerer, taverner, sastre, espardenyer, fuster, escloper, matalasser, ferrer, aiguader, carnisser o barretaire, entre d'altres. Els oficis s'han agrupat en sis àmbits temàtics: espai urbà; paisatges pre-industrials; cos i vestit; comunicació gràfica; artesania, ofici i disseny; i música, veu i cançó.

També es presenten les xilografies d'altres auques atribuïdes al taller dels Abadal, com les moralitzadores per a l'home i la dona, i la dedicada al carnestoltes, totes tres dels segles XVIII-XIX

Redacció / Fotos: Arxiu