Es presenta “Històries paral·leles. 1917-2017. Roca a Gavà i Viladecans”

Imprimeix

Ahir es van inaugurar les dues exposicions simultànies que es podran visitar al Museu de Gavà i a la Torre del Baró de Viladecans fins al 27 d’agost que recull l’emprenta de l’empresa a les dues ciutats en els seus 100 anys

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, els presidents de Roca, Javier Roca i Carlos de Gomar, i el diputat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, van inaugurar ahir les exposicions “Històries paral·leles. 1917-2017. Roca a Gavà i Viladecans”, que es podran visitar fins al 27 d’agost a la Torre del Baró de Viladecans i al Museu de Gavà.

Es tracta de dues exposicions simultànies, coproduïdes pels ajuntaments de Gavà i Viladecans en col·laboració amb Roca i amb el suport de la Diputació de Barcelona en ocasió dels cent anys de la companyia. L’any 1917 Roca va instal·lar a Gavà dues naus industrials per a la producció de calderes i radiadors. A partir de l’any 1930 va bastir noves naus a Viladecans per fabricar banyeres esmaltades i porcellana sanitària.

Roca 2

Arran d’una data tan assenyalada com és el centenari de Roca, els ajuntaments de Gavà i Viladecans han unit esforços per analitzar la relació de les dues ciutats i l’empresa Roca i fer, per primera vegada, una síntesi d’aquesta història paral·lela.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va destacar durant la presentació que “molt probablement la nostra història seria diferent sense l’empresa Roca, però potser també l’empresa no hauria tingut la seva evolució, la seva trajectòria si s’hagués desenvolupat en un altre territori. Són històries paral·leles i alhora compartides. El creixement demogràfic, la transformació urbanística i el desenvolupament econòmic de Gavà i Viladecans tenen molt a veure amb l’aposta decidida que va fer Roca per les nostres ciutats, des de la perspectiva empresarial i també des del compromís social i cultural”. Sánchez va mostrar la seva satisfacció perquè “cent anys després, l’empresa continua portant el cognom de Roca, però també porta el cognom de Gavà i de Viladecans i de molts gavanencs i moltes gavanenques que han deixat a l’empresa els millors anys de la seva vida, els millors fruits de la seva carrera professional.”

D’altra banda, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, va afirmar que “Roca ha liderat els anys més significatius per a la vida de Viladecans, ha crescut com ha crescut la ciutat i molts dels nostres veïns encara se senten ‘roqueros’. Estem molt orgullosos dels seus èxits i de la seva aposta de futur per a les nostres ciutats”. Ruiz va afegir que “la història de Roca és la història de la indústria d’èxit a Catalunya. Ha patit ensurts al llarg dels seus 100 anys, com la Guerra Civil o les crisis econòmiques i ha aprofitat les oportunitats per aconseguir grans fites, la més important arribar als cent anys essent una gran multinacional.”

Projectes de futur 

El president de Roca, Javier Roca, va destacar que “aquesta exposició deixa constància que la relació entre la nostra empresa i la ciutadania ha estat essencial al llarg d’aquests cent anys i que avui dia continua sent tant possible com necessària. Des de sempre, la nostra família ha cregut en la creació del valor compartit, que vol dir contribuir en el desenvolupament de les poblacions on treballem, des de la creació d’ocupació, el desenvolupament d’infraestructures i promovent l’activitat empresarial al voltant del complex industrial”. El seu homòleg, Carlos de Gomar, va afirmar que “per a nosaltres, l’origen de la companyia és Gavà i Viladecans i sempre tindrà un paper preponderant  dintre de l’empresa.”

El conseller delegat de Roca es va referir al protocol signat al novembre del 2014 entre l’empresa i els ajuntaments de Gavà i Viladecans: “Davant la reducció de l’activitat industrial a la planta de Gavà-Viladecans per la caiguda del mercat espanyol, estem treballant, conjuntament amb els dos ajuntaments, per traslladar aquí tots els centres corporatius que dirigeixen les diferents plantes del món. És un projecte complex, que està molt avançat i que esperem presentar-lo, fins i tot, abans de l’estiu.”

roca 3

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va manifestar que “aquest protocol referma la voluntat de les ciutats i l’empresa de donar continuïtat al recorregut d’aquesta empresa a Gavà i Viladecans. El projecte també ens donarà l’oportunitat de transformar urbanísticament sectors de la nostra ciutat i de continuar amb aquesta simbiosi entre empresa i ciutats en un futur.”

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, va afirmar que “Viladecans i Gavà es desenvoluparà el projecte industrial més important a Catalunya els anys vinents. Volem ser el gran pol d'atracció de Catalunya d'empreses relacionades amb la construcció sostenible i els nous materials, desenvolupant activitats industrials d'aquest sector relacionades amb el coneixement, la innovació i la tecnologia.”

Roca 4

Les exposicions

En dues exposicions paral·leles, una al Museu de Gavà i l’altra a la Torre del Baró de Viladecans, es repassa la història de Gavà i Viladecans a través de l’empremta que ha deixat Roca en els seus 100 anys d’història. S’estructuren cronològicament des dels inicis del segle XX fins a la dècada dels anys vuitanta.

Cada època es presenta amb informació de context històric incidint en la influència de Roca en el devenir de les dues ciutats. Una influència que no es va limitar en un augment de la població i ocupació. A partir dels anys 1940, l’empresa va participar en el desenvolupament social i cultural de Gavà i Viladecans. Roca va transformar l’antic mas de can Sellarès en un centre de lleure on es van desenvolupar activitats culturals i esportives; va promoure la construcció de l’escola de la Immaculada Concepció i l’Hospital de Sant Llorenç, entre altres elements avui imprescindibles d’ambdues ciutats. Al llarg d’aquests cent anys, hi ha hagut etapes de creixement i d’altes de crisi, com la dels anys setanta que va comportar greus conflictes que van conduir a les dues vagues dels anys 1975 i 1976, símbol del moviment obrer i assembleari al Baix Llobregat.

Roca 6

Les exposicions tenen un guió i un fil conductor comú si bé cada una desenvolupa aquells aspectes més rellevants per a la seva ciutat. Així mateix sintetitzen la història de Roca a partir d’imatges i un recull gràfic de productes i publicitat.

S’estructuren en 8 àmbits que segueixen un fil cronològic. Són els següents: 1.- El Gavà i el Viladecans rural (1881-1917); 2. Del món rural a l’industrial. Els primers anys (1917-1936); 3. La Guerra Civil i la Revolució (1936-1939); 4.- Postguerra i reconstrucció. La dècada de 1940; 5.- De l’autarquia al creixement. La dècada de 1950; 6.- El desenvolupament. La dècada de 1960; 7.- De crisi, vagues i democràcia. La dècada de 1970 i 8.- Nous camins. Dels anys 1980 cap endavant

Roca 5

Cada una de les exposicions recull fotografies procedents dels arxius municipals i de l’empresa Roca, així com de cessions de particulars. També recullen documentació i objectes que il·lustren aquests cent anys d’història.

Les exposicions s’acompanyen de quatre audiovisuals: reportatges d’època sobre la fàbrica als anys 60, anuncis publicitaris de diverses èpoques i un documental sobre l’evolució de la publicitat.

Redacció / Fotos: Diba – Aj. Viladecans