Ensenyament ofereix 17.794 places de P3 i 1r d’ESO per al curs 2017-18

Imprimeix

Els grups d’enguany seran 331 a P3 (manteniment de la ràtio a 22) i un total de 317 grups a primer d’ESO (reducció a 27 en els centres d’alta complexitat) en els centres públics i concertats

Els Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat van donar a conèixer la programació de places de l’oferta educativa per al proper curs 2017-2018 a la comarca en els centres públics i concertats. Una planificació que s’ha tingut en compte les següents variables: el mapa escolar de cada municipi, el padró d’habitants i l’acord amb els municipis. Així, a P3, el Departament ofereix un total de 8.275 places i, a primer d’ESO, 9.519. “Pensem que l’oferta de P3 és molt generosa”, va explicar Núria Vallduriola, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, i va afegir que s’ha vetllat “per la continuïtat dels projectes educatius, alumnat amb NEE i la creació d’un institut i un institut escola per millorar la continuïtat educativa.”

Ràtio i grups

Aquests càlculs, segons el Departament d’Ensenyament, s’ha realitzat segons una ràtio de 25 alumnes a P3 i 30 a primer d’ESO, tot i que hi ha poblacions on l’oferta és més generosa tenint en compte que diferents centres podrien acollir-se a la reducció de ràtio.

Pel que fa al nombre de grups, a P3 l’oferta inicial és de 331 grups, que són un total de 7 grups més que els que es van oferir en la preinscripció del curs passat, que van ser 324. D’aquesta oferta, 243 corresponen a l’escola pública i 88 a la concertada.

Només hi ha un centre -a Collbató- que tanca un grup per tal de mantenir el projecte eductiu als dos centres del municipi. A primer d’ESO també hi ha un increment de 13 unitats respecte a l’oferta inicial del curs passat: de 304 a 317. Un total de 231 grups corresponen a centres públics i 86 a centres concertats. Tots els grups, independentment de la titularitat, es revisaran i s’adequaran a la realitat derivada de la preinscripció, del procés de matrícula.

També es va anunciar el tancament de l’Escola Virgen del Rocio i la integració de l’alumnat a l’Escola Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts. A més hi haurà un institut nou a Viladecans i un institut escola a Gavà Mar.

Nous criteris

Enguany, els criteris de la programació de l’oferta educativa s’ha acordat amb les administracions locals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’escolarització per garantir el dret a l’educació de tothom. En destaquen la reducció de la ràtio a 27 a primer d’ESO en centres d’altra complexitat i el manteniment de ràtio 22 a P3 i manteniment a P4 en els centres que van aplicar la mesura el passat curs.

D’altra banda, es van anunciar que a les llistes d’espera de cada centre s’incorporen totes les opcions que han sol·licitat les famílies. A l’inici del curs escolar, cada centre haurà de publicar una llista dels nous alumnes matriculats i ha d’informar del nombre de places vacants, i s’intensificaran les mesures per impedir el frau.

Redacció / Foto: LPdB