El patrimoni arquitectònic i històric de Molins de Rei, a debat

Imprimeix

L’Ajuntament va presentar a la Federació Obrera com desplegarà el Pla Especial per a protegir els elements rellevants del municipi

La sala principal de la Federació Obrera es va omplir de persones interessades en conèixer, de primera mà, com es desplegarà el Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic que ha de protegir els elements rellevants de Molins de Rei. El govern municipal va aprofitar la sessió per anunciar que els propietaris de finques incloses en el futur catàleg podran beneficiar-se de diferents incentius fiscals i línies de subvencions per rehabilitació de façanes protegides.

La sessió va servir al govern per escoltar inquietuds i resoldre dubtes dels interessats, tot i que les persones que ho vulguin poden fer consultes i aportacions per escrit o personalment fins al proper 27 d’abril. Cal recordar que el passat 29 de novembre l’Ajuntament va decretar una suspensió de llicències urbanístiques de 163 finques susceptibles de formar part d’aquest Pla Especial de Patrimoni. Aquesta mesura limita als propietaris realitzar alguns dels tipus d’intervencions a les seves propietats durant un termini màxim de dos anys, sempre que no tinguin autoritzacions prèvies.

Aprovació

Al mes de juliol està previst que es faci l’aprovació inicial del Pla, que inclourà el retorn d’aquestes consultes i suggeriments. A partir de llavors s’obrirà un termini de 60 dies (enlloc dels 30 habituals) perquè tothom pugui presentar les al·legacions que consideri oportunes. Un cop resoltes les al·legacions es passarà a l’aprovació provisional que es preveu que tingui lloc a finals d’any o a començaments de 2018.

Avantatges

Els responsables municipals també van aprofitar la reunió per anunciar que les persones que vegin les seves propietats incloses en aquest pla podran acollir-se a diferents bonificacions fiscals i línies de subvencions per rehabilitar i posar en valor el seu patrimoni.

L’alcalde i regidor d’Urbanisme de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha valorat molt positivament aquesta trobada persones interessades en el patrimoni local. Casals ha senyalat que tot i que no és habitual l’Ajuntament ha volgut convocar i mantenir aquesta reunió per escoltar quin és el sentir de les persones que tenen algun edifici inclòs en el futur catàleg, resoldre dubtes i poder millorar el Pla que estem redactant i que és inèdit a la nostra vila. I l’objectiu és aconseguir l’equilibri de respectar tots els drets urbanístics dels propietaris, i la protecció del patrimoni arquitectònic de la vila”. De la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, també ha coincidit en destacar “la transparència, el rigor i la prudència que l’Ajuntament està aplicant en un projecte tan necessari com delicat, perquè inclou patrimoni privat però que té valor per a tothom.”

Redacció / Foto: Aj. Molins de Rei