El Papiol vol donar a conèixer l’obra del compositor Miquel Pongiluppi

Imprimeix

La Biblioteca Valentí Almirall serà escenari aquest dijous 15 de desembre de la presentació del projecte ‘Suona Pongiluppi’

En el marc de les Festes de Santa Eulàlia del Papiol, un grup de musicòlegs, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la localitat baixllobregatina, presentaran el 15 de desembre el projecte 'Suona Pongiluppi', que té com a objectiu treure a la llum l'obra del compositor papiolenc Miquel Pongiluppi (Barcelona 1907–El Papiol 1990), un fons musical el qual encara està inèdit. L'acte es farà a la Biblioteca Valentí Almirall (passatge Parellada 1), a les 19.30 hores. La pianista Alícia Dufí hi interpretarà alguna de les peces del compositor. Durant la presentació, també s'explicarà que els promotors de la col·lecció de l'obra de Pongiluppi cerquen aportacions econòmiques a través de la plataforma Verkami per tirar endavant la proposta.

Miquel Pongiluppi Mercader va néixer a Barcelona i va morir al Papiol, on tenia una casa en què va passar molt de temps i en la qual va compondre part de la seva obra musical. L'escola municipal de música d'aquest municipi duu el seu nom i alguns dels seus familiars són veïns del poble i alumnes del centre. Al vestíbul de 'Can Pongi' (com popularment es coneix l'escola), hi ha exposat el seu piano.

L'any 2002 la família del mestre va donar el llegat de l'autor a l'arxiu del municipi, caixes plenes de milers de documents, composicions i papers diversos, perquè s'ordenessin i difonguessin. El 2012, l'Ajuntament del Papiol va signar un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona i uns estudiants de musicologia perquè comencessin pel primer pas: fer el catàleg de l'obra.

Els darrers temps, aquests estudiants de musicologia van crear un equip de recerca, recuperació i conservació del patrimoni amb altres experts d'altres disciplines artístiques amb la finalitat de publicar i difondre els treballs de Pongiluppi. El resultat d'aquest treball és el que podrem descobrir aviat: una col·lecció de documentals divulgatius en format DVD, a partir d'una selecció de la producció del músic. El primer volum d'aquesta col•lecció batejada amb el nom de 'Suona Pongiluppi' es dirà 'Espurnes'.

L'equip d'investigadors que impulsen el projecte (Pau Vázquez Pongiluppi, Violeta Tello Grau, Alícia Daufí, Paula Cornet Sardà i Cordelia Alegre Pradilla) defineixen aquest primer volum com "un recull d'obres curtes per a piano, vitalistes i serenes, que el mestre Pongiluppi va compondre en la seva maduresa vital, intel·lectual i creativa, en un àmbit íntim, sense grans pretensions, d'inspiració natural i despreocupada".

A través de la col·lecció 'Suona Pongiluppi' es pot conèixer millor aquest personatge, el nom del qual, segons els directors del projecte, hauria d'estar entre els dels compositors catalans coneguts del segle XX, ja que consideren que "a banda de prolífera, la qualitat musical de la seva obra és molt bona". La de Miquel Pongiluppi Mercader, com expliquen els seus estudiosos, és una història representativa de molts artistes catalans del segle passat, que a causa de les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials van haver de desenvolupar la seva carrera en un àmbit més privat que públic.

Redacció / Foto: Aj. El Papiol