Vuit biblioteques comarcals participen en el projecte 'Llegir el teatre'

Imprimeix

Els centres participants impulsaran clubs de lectura de textos teatrals per incrementar el fons sobre dramatúrgia, fomentar la seva edició i crear espectadors amb més formació en la recepció del fet teatral.

El projecte ‘Llegir el teatre’ engega la quarta edició amb 21 biblioteques més que la temporada passada i compta ja amb 70 centres participants, que realitzaran clubs de lectura de textos teatrals a partir de la programació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i dels seus teatres locals. A la nostra comarca són vuit les biblioteques públiques que participaran en el projecte: Biblioteca Municipal de Cervelló, Biblioteca Municipal L’Ateneu (Esparreguera), Biblioteca Santa Oliva (olesa Montserrat), Biblioteca Maria Aurèlia Capmany (sant Boi de Llobregat), Biblioteca Mercè Rodoreda (Sant Joan Despí), Biblioteca Municipal Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts), Biblioteca Pompeu Fabra (Torrelles de Llobregat) i Biblioteca de Viladecans.

‘Llegir el teatre’ vol promoure la lectura de textos teatrals, per incrementar els fons sobre dramatúrgia de les biblioteques públiques i per crear espectadors amb més formació en la recepció del fet teatral. A més, també vol impulsar l’edició de textos teatrals, un dels gèneres amb més poca presència a les nostres impremtes: gràcies a una col·laboració amb Arola Editors  i el suport del Servei de Biblioteques, el TNC publica tots els textos per tal que els clubs en puguin disposar, ja que sovint es tracta d’obres no editades. Això permet publicar obres sovint inèdites d’autors clàssics i contemporanis catalans, però també de la literatura universal, i posar-les a l’abast dels ciutadans a través de la xarxa de biblioteques públiques catalanes.

En l’edició d’enguany ‘Llegir el teatre’ s’ha posat com a repte promoure la lectura i el teatre entre els joves, i porta l’experiència d’èxit d’aquests clubs de lectura a la franja de població més juvenil. En aquesta primera edició pilot hi participaran sis biblioteques.

A l’edició 2016/17 les biblioteques de ‘Llegir el teatre’ treballaran 7 títols de la programació d’aquesta temporada del TNC, que són combinables amb títols de les programacions dels teatres locals. Es calcula que s’imprimiran per als clubs més de 1.000 exemplars de cada obra, els quals després passaran a nodrir les col·leccions de la resta de biblioteques d’arreu del territori català. Està previst que es realitzin unes 480 sessions de clubs d’octubre de 2016 a juny de 2017, en què hi participaran uns 9.800 lectors. Els conductors dels clubs assistiran a tres sessions en què rebran formació de la mà de l’equip del TNC i dels equips artístics que porten a l’escenari els textos, així com eines per treballar cada obra amb els lectors. Tant els conductors com els membres dels clubs de lectura gaudeixen d’avantatges per assistir a la representació al TNC dels títols que han treballat.

 Obres que es llegiran a la temporada 2016/17:

-    Lars Nóren. El coratge per matar

-    Josep M. de Sagarra. La fortuna de Sílvia

-    Bernard-Marie Koltès. En la sol·litud dels camps de cotó

-    Mercè Rodoreda. La senyora Florentina i el seu amor Homer

-    Marc Rosich. A tots els qui heu vingut

-    William Shakespeare. Ricard III

-    Davide Carnevali. Actes obscens en espai públic

Els participants en les anteriors edicions de ‘Llegir el teatre’ en destaquen especialment la qualitat de la formació que han rebut de part del TNC, la bona tria dels textos a treballar i la motivació que ha suposat el projecte per als conductors i per als lectors de cara a impulsar clubs de lectura ja existents o crear-ne de nous.

Redacció / Foto: Arxiu