Sant Boi viatjarà el cap de setmana al seu passat romà

Imprimeix

La festa romana ‘Ludi Rubricati’ recrearà la vida quotidiana dels exèrcits de l'època.

El cap de setmana vinent se celebrarà la Festa Romana de Sant Boi (Ludi Rubricati), una de les cites ineludibles del calendari festiu de la ciutat. En aquesta edició el fil conductor serà 'La vida quotidiana dels exèrcits romans en temps de pau'. Una ocasió per viatjar en el temps, aprendre i divertir-se.

Els Ludi Rubricati són cada any una bona oportunitat per redescobrir el passat romà del municipi baixllobregatí -on hi ha les termes romanes privades millor conservades de Catalunya- i reviure la vida quotidiana de l'època mitjançant activitats per a tota la família en espais tan emblemàtics com les Termes Romanes mateixes, els jardins del Museu de Sant Boi o la masia Can Torrents.

Presentació

La festa romana de Sant Boi es presentarà enguany per primer cop a la comunitat italiana de Barcelona. L'alcaldessa, Lluïsa Moret, donarà a conèixer l'activitat demà dia 9 de juny a les 20 hores a la Casa degli Italiani (passatge Méndez Vigo, Barcelona) en un acte públic en què aprofitarà per difondre el passat romà de Sant Boi i els elements patrimonials que s'han conservat fins a l'actualitat.

El programa

La tarda del dissabte dia 11 i el matí del diumenge 12 de juny hi haurà múltiples tallers i activitats que permetran conèixer, per exemple, el menjar bàsic dels campaments romans ('cibus castrensis'), com aprenia la canalla el llatí vulgar, les vestimentes dels soldats, les principals tècniques per teixit roba i curiositats com ara una peça indispensable a les nits de noces anomenada la 'xarxa daurada' o les tauletes de maledicció amb què es demanaven als déus danys per a altres persones com a venjança ('tabellae dexionum'). Un día abans, el 10 de juny, el músic Santi Arisa oferirà a les Termes Romanes el concert Amor Roma, un espectacle per al públic adult on fusionarà textos de grans poetes llatins amb música de percussió i altres instruments.

El Museu de Tona serà el convidat de la Festa Romana 2016. En aquesta localitat d'Osona hi ha el jaciment del Camp de les Lloses, precisament un nucli de poblament romà de caràcter militar.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat