La colla castellera els Matossers guanya el Premi “Iniciativa Social”

Imprimeix

El guardó concedit a l’entitat molinenca per la revista Castells reconeix la tasca dels marró argila en el taller que realitzen al Centre Penitenciari de Dones de Wad Ras i la narració del conte casteller Jan, puges? en indrets com l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Aquest passat cap de setmana es va celebrar la X Nit dels Castells que va aplegar prop de 80 colles castelleres per assistir al lliurament dels Premis Castells. Aquests premis, creats per la Revista Castells, reconeixen i distingeixen diferents facetes del món casteller.

En aquesta edició, la Colla Castellera els Matossers de Molins de Rei va ser premiada en la categoria d’Iniciativa Social. Aquest guardó reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social i és atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. L’entitat molinenca va rebre el guardó per la contribució a una funció social a través dels castells amb l’activitat que els marró argila porten a terme des de fa set anys —enguany serà el 8è—, pels vols de la Diada de l’11 de setembre: un taller casteller per les recluses del Centre Penitenciari de Dones de Wad Ras de Barcelona. Per una estona, aquestes dones entren en contacte amb la cultura popular més propera i fan una activitat d’equip col·laborant amb els Matossers i amb altres recluses. Aquest taller anual al Centre de Wad Ras va protagonitzar un reportatge —Una escletxa de llum— del programa de Quarts de Nou (TV3).

David Fernández Ochoa, expresident de Matossers i actual Cap de Colla, dedica el premi a “l’equip d’educadors i educadores i a la direcció del centre que cada any ens obren les portes i ens donen totes les facilitats per poder continuar gaudint d’aquesta experiència i, evidentment, a totes les internes que han participat en alguna de les set edicions hem fet.”

El premi també reconeix les activitats dutes a terme en l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a on els Matossers van apropar els valor castellers als nens ingressats explicant el seu conte Jan, puges?, gràcies a la coordinació amb el cos de Voluntaris d’aquest hospital de nens. Aquest conte va ser escrit per una membre de la colla, l’Anna Zamora, i es va publicar després d’un projecte a la plataforma Verkami. El conte ha rodat per gairebé tots els pobles veïns de Molins de Rei, per biblioteques i escoles, i forma part també del taller casteller que els Matossers fan a la canalla més menuda.

Cal dir també que algunes de les recompenses pels mecenes d’aquest projecte a Verkami eren contes solidaris, és a dir, els mecenes renunciaven al seu exemplar del conte per donar-los a nens i nenes que no tenen un accés fàcil als llibres. “Els mecenes solidaris van col·laborar activament, aportant contes que hem fet arribar després d’un taller casteller als fills de les internes del Centre de Wad Ras, als infants de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, als infants del Casal dels Àngels i a nens i nenes de Molins de Rei via campanya de reis amb la Creu Roja”, recorda la Yolanda Fernández García, actual Presidenta de Matossers i una de les impulsores del projecte del conte. A més, el conte del Jan també va arribar als fills i filles de les internes de Wad Ras que resideixen amb elles quan l’Anna Zamora els va explicar abans d’un dels tallers. Així ho recorda l’Anna: “Cada any, quan anàvem al centre, marxàvem amb un regust agredolç. A les finestres d’unes cel·les podíem veure els fills de les internes, mirant-nos sense poder compartir aquella estona amb nosaltres. Gràcies al conte del Jan i al mecenes solidaris, va sorgir l’oportunitat de capgirar, per una vegada, aquella situació i entrar amb aquells infants per a fer un taller casteller amb el conte del Jan.”

Redacció  / Foto: Matossers