Troben Vallirana el fòssil d’un linx ibèric d’1,6 milions d’anys

Imprimeix

El descobriment avança en 500.000 anys l'aparició d'aquest felí a la península ibèrica.

Segons demostra la datació d'un fòssil trobat a la cova de l'Avenc Marcel de Vallirana, els linxs ibèrics (Lynx pardinus) van sorgir fa almenys 1,6 milions d'anys, mig milió d'anys abans del que es pensava fins ara.

La revista Quaternary Science Reviews ha fet públic la descoberta d’un fòssil de linx ibèrica (Lynx pardinus) que data d’almenys 1,6 milions d’anys, és a dir, mig milió d’anys abans del que es pensava fins ara. Les restes del linx, en companyia d'ossos de cavall, cabra, cérvol, mamut llanut, guineu i llop, van aparèixer a la cova de l’Avenc Marcel gràcies a unes excavacions realitzades pel científic Manel Plenes el 2003, també de l’ICP.

“Hem confirmat aquesta edat primerenca amb estudis previs moleculars que estimaven l'aparició del linx ibèric en el Plistocè Inferior a la península Ibèrica”, assegura Alberto Boscaini, investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). La nova datació oferta per l'estudi coincideix amb l'època en la qual tot el sud d'Europa es va convertir en un refugi climàtic davant les glaciacions del Quaternari. Aquestes es van alternar amb dinàmiques interglacials que “van modificar enormement les relacions de la fauna i dels grans mamífers que l'habitaven”, hi afegeix l'expert.

L’avenc Marcel, situat en el denominat Pla del Marge del Moro de Vallirana, és una modesta però interessant cavitat de 58m de fondària i 148m de recorregut segons la topografia del GIRES. El gran interès d’aquesta cavitat són les troballes paleontològiques de fauna del plistocè.

Redacció / Foto: Ajuntament de Vallirana