El conseller Ferran Mascarell visita la Cova de Sadurní de Begues

Imprimeix

Va estar acompanyat per l’alcaldessa del municipi, Mercè Esteve, i per tècnics municipals que van oferir els seus coneixements sobre el jaciment.

Acompanyat per Eudald Carbonell, el conseller Mascarell va visitar diversos jaciments arqueològics de Catalunya durant l’agost, entre els quals hi ha el de la Cova de Sadurní a Begues. Manuel Edo, director de l’excavació,  va explicar que al jaciment s’hi han trobat materials que demostren una ocupació des del neolític antic fins a l’època de la romanització. Part d’aquests materials es conserven al Museu Municipal de Gavà. Des del 2008 l’equip de CIPAG (Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia de Garraf-Ordal) ha estat excavant i investigant una de les etapes més fructíferes i desconegudes del neolític català, l’anomenat “neolític postcardial”.

L’extraordinària estratigrafia de Can Sadurní disposa de quatre grans episodis referits a aquest període que cobreixen gairebé sense hiatus els quasi 800 anys del seu desenvolupament. 

En aquesta evolució, sense precedents, d’una cultura en un sol jaciment arqueològic es pot observar l’assentament inicial, l’assentament amb totes les facetes econòmiques i productives neolítiques, el pas a l’economia excedentària i l’assoliment de nous estadis econòmics amb un creixement demogràfic important fruit de la productivitat i la rendibilització de tots els aspectes de l’economia neolítica.

La cervesa més antiga

Arran d’aquesta recerca s’ha pogut documentar el processament, l’elaboració i el consum de cervesa, que en aquests moments representa la cervesa més antiga d’Europa, amb 6.300 anys d’antiguitat.

S’ha pogut confirmar l’explotació del basament paleozoic del massís de Garraf per a la producció i el consum de pedra verda cap al  4.500 aC. I també s’hi ha trobat la figureta humana considerada més antiga de Catalunya, anomenada ”l’Encant de Begues”.

Redacció / Foto: Ajuntament de Begues